Barokní kostýmy, strohá scéna. Opera Opuštěná Dido se do Brna vrátila po 280 letech

V brněnském divadle Reduta měla včera premiéru opera Didone Abbandonata, tedy Opuštěná Dido, italského barokního skladatele Domenica Sarriho. Toto dílo zaznělo na stejném místě už v roce 1734, Reduta je totiž nejstarší divadelní budovou ve střední Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barokní opera Didone Abbandonata na prknech brněnské Reduty

Barokní opera Didone Abbandonata na prknech brněnské Reduty | Foto: Národní divadlo Brno

Nastudování se ujal mezinárodní tým mladých interpretů. Sólisté jsou tuzemští a orchestr z polských Katovic, kde opera zazní v pátek.

V Brně se v první polovině 18. století hrála řada oper, z ostatních se ale nedochovalo prakticky nic. „Nám se z brněnské verze zachovalo de facto jenom libreto. Nicméně díky tomu, že víme, že vycházelo z benátské partitury, která je dneska v neapolské knihovně, bylo možné zrekonstruovat tuto verzi,“ vysvětluje dramaturgyně Patricie Částková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiéru barokní opery si nenechal ujít redaktor Ivan Holas

Tehdejší notový zápis byl poměrně kusý, dnešní interpret si jej proto musí doplňovat na základě dobré znalosti dobové praxe.

„Míra improvizace samozřejmě vychází ze znalostí, ze zkušenosti při provozování staré hudby. Členové orchestru jsou, i když mladí, velice zkušení a vyhraní profesionálové. Zároveň to není jen prosté odehrání orchestrálních partů, ale opravdu tvoření hudby na místě. Takže každé provedení bude jiné,“ dodává Jan Čižmář, který má na starosti hudební stránku díla.

Scéna záměrně neoplývá barokní pompézností, o kontrast se stará oblečení interpretů. „Máme barokní kostýmy. Ne divadelní, vychází z reálné barokní módy. Nádherné repliky barokních látek. Bude velice zajímavé vidět tyto překrásné látky ve spojení s velice střídmou scénou doplněnou víceméně moderními prvky,“ myslí si Patricie Částková.

Střídmou výpravu má Didone Abbandonata také proto, aby soubor mohl dílo uvádět i tam, kde není standardní divadelní vybavení. Projekt Opera na cestách se inspiruje podobnými aktivitami ze zahraničí.

Ivan Holas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme