Ve Vrchlabí vznikne nová hasičská stanice, stavět se pravděpodobně začne už letos

Hasičská zbrojnice ve Vrchlabí patří už řadu let k nejstarším v celém Královéhradeckém kraji. Jen za loňský rok měli přitom tamní hasiči přes 200 výjezdů. Už řadu let se mluví o tom, že ve Vrchlabí vznikne úplně nová hasičská stanice. Teď už je téměř jisté, že se začne stavět v tomto roce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasičská zbrojnice ve Vrchlabí

Hasičská zbrojnice ve Vrchlabí | Foto: www.pozary.cz požáry.cz

Hasiči spojili své síly se zdravotnickou záchrannou službou. I ta totiž ve Vrchlabí nemá úplně stoprocentní zázemí. Po jednání s hejtmanem Královéhradeckého kraje tak už kdysi vznikla dohoda o tom, že v krkonošském městě bude společný objekt rychlé záchranné služby a hasičů.

„Už 10 let řešíme nevyhovující prostory Hasičského záchranného sboru stanice Vrchlabí. Takže došlo k dohodě Královéhradeckého kraje a HZS, že v areálu bývalé cizinecké policie bude postavena stanice zdravotní záchranné služby a hasičů,“ říká ředitel hasičů Královéhradeckého kraje František Mencl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Vrchlabí vznikne úplně nová hasičská stanice. Podrobnosti zjišťoval redaktor Ondřej Vaňura.

Budova už získává jasnější obrysy. Podle aktuálních odhadů by měla vyjít na 55 milionů korun.

„V současné době se zpracovává projektová dokumentace a probíhá řízení k územnímu povolení,“ dodává Mencl. Za hasiče zbrojnici zafinancuje Ministerstvo vnitra, za záchranku Královéhradecký kraj.

„Pravděpodobně by se mohlo stavět ještě letos. Finanční prostředky jsou jak ve státním rozpočtu, tak v rozpočtu Královéhradeckého kraje vyčleněny už pro letošní rok na část stavby. A stavby by měla být v příštím roce dokončena,“ předpokládá ředitel hasičů


Budoucí společné vrchlabské zázemí si pochvaluje i ředitel krajské zdravotnické záchranné služby Jiří Mašek.

„My jsme v pronájmu ve vrchlabské nemocnici, kde máme pro posádku poměrně slušné podmínky, ale máme tam trochu problematičtější garážování vozidel. Mimo jiné i s dostupem vozidla po výjezdu,“ vysvětluje.

Výjezd by se tak podle něj mohl zrychlit zhruba o 30 vteřin. „Což je samo o sobě na každý výjezd docela důležitý časový parametr. Každopádně tam jsme v nájmu, tady bychom byli ve svém s hasiči. Myslím, že to je docela dobrá cesta,“

Hasiči už mají v Královéhradeckém kraji s rychlou záchrannou službou společné sídlo v hradeckých Kuklenách u křižovatky Bláhovka.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme