Lidská solidarita zachránila útulek pro nemocné koně. Zánik mu hrozil kvůli zloději

Útulek pro nemocné a postižené koně v Žirči u Dvora Králové nad Labem nedávno vykradli zloději a hrozilo, že ho majitelka bude muset zavřít. Díky lidské solidaritě se ale podařilo zajistit další provoz útulku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dražba týraných koní v Rousínově u Rakovníka

Dražba týraných koní v Rousínově u Rakovníka | Foto: Filip Jandourek

Provozovatelka útulku Olga Višňáková přišla o věci za 180 tisíc korun. „Dostal se do garáže, kde jsme měli uskladněné věci na zimu, to znamená sedla, uzdy, vybavení stáje, mechanizace a podobně,“ shrnuje.

Mrzí ji, že zmizel i postroj, ke kterému měla velmi blízký vztah. „Já jsem invalidní důchodce, tak jsem měla postroj na koníka, který jsem zapnula jediným tahem. Všechno to je pryč,“ dodává.

Taková ztráta přitom mohla způsobit uzavření útulku, kterým za 12 let existence prošlo více než 90 koní – často zanedbaných nebo vážně nemocných. Krádež ale rozpoutala vlnu lidské solidarity, která Olgu Višňákovou příjemně překvapila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Václav Plecháček

„Úplně první lidé začali vozit nějaké nářadí, třeba vidle, deky, bandáže na koně, vodítka, ohlávky, tamhle už je zaplaťpánbůh nějaký úvazový materiál, takže pomalinku se to schází. Jak jsem první dny pochybovala a ztrácela naději, tak lidé jsou naprosto úžasní,“ svěřuje se.

Svou pomoc jí teď přišel nabídnout i pan Olda. „Jednak mám rád zvířátka – můj synovec má také koně, takže i ke koním mám trochu blíž. A hlavně to je dcera mého velmi dobrého kamaráda. Mám nějaký vercajk, který nevyužívám, tak jej můžu dát. A i peníze jí samozřejmě chci poskytnout,“ upřesňuje.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme