Na cesty za rodinou se v Číně vydávají miliony lidí. Blíží se nový lunární rok

Čína se dala do pohybu, jako před každým novým rokem. Podle odhadů Číňané v těchto týdnech absolvují přibližně tři a půl miliardy cest. Před oslavami čínského nového roku se totiž většina z nich snaží dopravit za svými blízkými, a to i z nejvzdálenějších míst. Vlaky, letadla i autobusy jsou plné. Lístky a letenky jsou vyprodané týdny dopředu a na černém trhu se za ně platí až desetinásobek ceny. Nával těžko zvládají na většině stanic a nádražích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číňané se připravují na oslavy nového roku

Číňané se připravují na oslavy nového roku | Zdroj: Reuters

Přeplněné vlaky, autobusy a letadla, zmatek a nervozita. Tak to několik dní před největšími čínskými svátky - Čchun-ťie - vypadá na většině nádražích a letištích. Miliony lidí se v Číně totiž vydávají na cesty. Ale jen ti šťastní, kterým se podařilo získat jízdenky včas:

„Všechno je vyprodané. Jsou čínské svátky. Dneska, zítra a pozítří není nic volného,“ říká pokladní čínských drah. Stejná situace je i u druhého prodejce, čínské cestovní kanceláře: „Všechno je plné, zítra, pozítří i den poté.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O cestách Číňanů za rodinou natáčela zpravodajka ČRo Kateřina Procházková

Čínský student patří mezi ty šťastné, v ruce má jízdenku na vlak. „Jedu do pevninské Číny. Lístek jsem si koupil už před měsícem. To je potřeba.“

O tom, jak je obtížné v době svátků cestovat po Číně, vypráví i mladá Luna Wang, která domů za rodiči do Šanghaje létá. Letenku si ale také kupuje v předstihu, dokonce o několik měsíců:

„Na novoroční svátky jezdím vždy domů k rodičům. Na cestu se ale musím připravit, zajistit si dovolenou a koupit v dostatečném předstihu letenku. To je vždycky strašný problém. Většinu lidí to stejně jako mě otravuje.“

Rok čínského kalendáře se skládá z 12 měsíců o 29 nebo 30 dnech. Rok tak má 354 nebo 355 dnů. Pro vyrovnání kalendáře se solárním rokem jsou vkládány doplňkové měsíce. Ty jsou v Číně velmi populární, protože v takovém roce je Číňanům vyplácena mzda za 13 odpracovaných měsíců.

To, že Luna sehnala letenku, ještě podle ní není taková výhra. Letadla mají často zpoždění a jsou přeplněná. Cesta tak může trvat i o několik hodin déle, než je běžné.

Ve srovnání s jinými má ale štěstí, v sobotu večer, kdy začínají oslavy příchodu čínského nového roku, už bude u svých rodičů. Týdenní svátky si tak užije jak má být, v rodinném kruhu. Po týdnu státních svátků, během kterých se v Číně skoro všechno zastaví, se ale opět vypraví zpět na cestu, a spolu s ní další miliony lidí.

Rok Koně | Foto: Český rozhlas

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme