Potíže s pitnou vodou v severní části Písecka by měly skončit už za dva měsíce

Severní část Písecka by se měla od dubna dočkat kvalitní pitné vody z Vodárenské soustavy jižní Čechy. Fungovat začne osmikilometrový vodovodní řad od vodojemu Sedlice. Nejdříve se napojí obce Škvořetice, Lom a Mirotice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací odstraňují následky havárie vodovodního řadu ve Formánkově ulici v Praze 8

Pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací odstraňují následky havárie vodovodního řadu ve Formánkově ulici v Praze 8 | Zdroj: ČTK

V těchto oblastech měli lidé dlouhodobé problémy s nedostatkem i kvalitou pitné vody.

„Když je dlouho sucho, tak jim vysychají vlastní studně, a naopak při povodních bývají místní zdroje zatopeny a voda k nepoužití. Takže poměrně letitý problém se řeší právě tímto přivaděčem,“ vysvětluje ředitel Jihočeského vodárenského svazu Antonín Princ.

V obcích Škvořetice, Lom a Mirotice žije něco přes dva tisíce lidí. Vybudování vodovodního řadu prý ale přinese výhody nejen stávajícím obyvatelům.

„Obce, které budou mít teď dostatek vody, mají samozřejmě zajištěn také rozvoj, to znamená, že mohou připojovat nové objekty, nové domy. Zatím ta výstavba byla poměrně omezená i v těchto obcích,“ dodává Princ.

Druhá etapa má později zajistit zásobování pitnou vodou v Mirovicích a Čimelicích. Po napojení na vodárenskou soustavu obyvatelé už dlouho volají.

„Jejich místní zdroj je za prvé kapacitně omezený, a za druhé má zvýšený obsah radonu a uranu, což je velmi nákladné z té vody dostat,“ upozorňuje Princ.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme