ODS a TOP 09 vítají, že má Česko politickou vládu. Důvěru jí ale nevysloví

Trojkoaliční kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL střídá po 95 dnech od předčasných voleb Rusnokovy ministry. Tak dlouho ještě žádná vláda na jmenování nečekala. Opoziční ODS a TOP 09 vítají, že Česko opět povede politický kabinet. Jeho cíle ale považují za nereálné a důvěru mu nevysloví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (vlevo) a ministr financí Miroslav Kalousek

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (vlevo) a ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek

Nastupující trojkoaliční kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL tři hodiny před jeho jmenováním kritizovala opoziční ODS. „Dnes jsou to tři měsíce a tři dny od voleb a zdá se, že vznikne koaliční vláda tří stran. Trojka bývá považována za příznivé číslo, ale to není případ této vlády,“ řekl předseda ODS Petr Fiala v úvodu brífinku.

Vláda podle něj nemá jasnou koncepci, jakým způsobem chce zemi vést. Upozornil, že kabinet slibuje na jedné straně štědrý sociální stát, na druhé straně úspory. Nedokáže však říct, kde hodlá šetřit.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura ale připomněl, že jeho strana nechce blokovat všechny návrhy vládnoucí koalice. „Chceme být konstruktivní a věcnou opozicí. Nechceme vést osobní útoky, budeme navrhovat svoje nápady, upozorňovat na přešlapy a chyby, které dělá vláda. Na druhé straně je bezesporu množství zákonů, které podpoříme,“ prohlásil.

Šéf ODS Petr Fiala dnes přivítal, že Česko opět povede politická vláda. „Jako každý občan, který chrání pravidla parlamentní demokracie, jsem ovšem rád, že budeme mít konečně politickou vládu. Udržování prezidentské vlády bez důvěry bylo nepřijatelné,“ dodal.

Že bude mít Česko po půl roce politickou vládu, přivítal také bývalý ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Zároveň ale dodal, že je to vláda, která má už ve své kolébce základní problémy, se kterými se bude těžko potýkat.

Prezident jmenuje trojkoaliční kabinet. Nová vláda bude poprvé jednat

Číst článek

„Za prvé vzniká také díky tomu, že byl porušen zákon, myslím lustrační zákon. Za druhé je tady obrovský rozpor mezi výdajovými ambicemi programu vlády a rozpočtovými zdroji, který je neřešitelný. A za třetí tady bude trvalý konflikt v zájmu vlády, ministr financí bude v jedné osobě ministrem a vlastníkem Agrofertu,“ upozornil.

„Rozhodně jsou to dostatečné důvody pro to, aby vláda neměla naší důvěru,“ zdůraznil Kalousek.

Dodal také, že TOP 09 nebude v Poslanecké sněmovně odmítat všechny vládní návrhy. „Tam, kde vláda bude dělat kroky, které budeme pokládat v zájmu svých voličů za prospěšné, například, že se bude snažit šetřit, mohou se spolehnout na naší podporu. Tam, kde to bude proti zájmu našich voličů, mohou se spolehnout na naší tvrdou oponenturu.“

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme