Baletním představením se v Londýně protestuje proti pronásledování gayů a leseb v Rusku

V centru Londýna je dnes přímo na ulici k vidění malé baletní představení. Nejde ale o kulturní happening, ale vážně míněný protest proti porušování lidských práv v Rusku. Aktivisté chtějí před ruskou ambasádou upozornit hlavně na pronásledování gayů a leseb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Baletní protest před ruskou ambasádou v Londýně

Baletní protest před ruskou ambasádou v Londýně | Foto: Jiří Hošek

Aktivisté zatančí před ruskou ambasádou, ve čtvrti Notting Hill, kus z Labutího jezera. Baletním protestem chtějí připomenout, že podle jejich názoru byl skladatel Petr Iljič Čajkovskij homosexuál.

„Mezi řádky chtějí vznést dotaz, jak by asi bylo dílo tohoto giganta ruské kultury bráno v dnešní Ruské federaci, kde jsou gayové a lesby pronásledováni,“ informuje z centra Londýna zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z centra Londýna informoval o protestu proti porušování lidských práv v Rusku zpravodaj Jiří Hošek

Na protestu mají ale převahu novináři nad aktivisty. Asi z 50 přítomných je 40 novinářů. Navíc akci nepřeje počasí – hustě prší a teploty se pohybují kolem pěti stupňů.

„Tanečníci jsou oblečeni v trikotech, jeden z nich má na holé hrudi napsané protestní motto. A nepředstavujte si žádného stokilového aktivistu z Amnesty International, která akci pořádá. Jsou to profesionální tanečníci, měla by tu být i Vannesa Fentonová z Královského baletu.“

Načasování akce není náhodné, příští týden začnou v ruském Soči olympijské hry. Británie není žádnou velmocí zimních sportů. Navíc v posledních letech má s Ruskem mimořádně špatné vztahy.

Rusko by OH nemělo pořádat

Britská média v posledních týdnech přinášela kritické reportáže na téma mimořádně vysokých cen za pořádání olympijských her v Soči, ať už na poli lidských práv nebo pokud jde o finanční stránku.

„Například pondělní pořad BBC poukázal v investigativní reportáži na fakt, že řada zakázek na výstavbu nejrůznějších sportovišť a infrastruktury v Soči šla na konto firem přátel a známých Vladimira Putina. Akce je spíš vnímána v nesportovním duchu. Upozorňuje se na to, že by Rusko podobnou akci nemělo pořádat,“ dodává Hošek.

Jiří Hošek, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme