Jiří Dienstbier chce, aby Česko požádalo o zrušení výjimky v Lisabonské smlouvě

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD chce, aby vláda požádala o zrušení české výjimky z listiny základních práv Evropské unie v Lisabonské smlouvě o fungování osmadvacítky. Tu prosadil bývalý prezident Václav Klaus.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier

Kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier | Zdroj: ČTK

Dienstbier, který je i šéfem legislativní rady vlády, po prvním zasedání kabinetu řekl, že by to byl symbolický krok, kterým by se ČR zásadně přihlásila k ochraně lidských práv.

Václav Klaus v roce 2009 požadoval výjimku formou dodatku z Listiny základních práv Evropské unie, která měla zaručit, že nebudou prolomeny Benešovy dekrety, a ochránit český majetek před případnými nároky sudetských Němců.

Evropská unie přislíbila Česku stejnou výjimku, jaká platí pro Velkou Británii a Polsko. Poté Klaus Lisabonskou smlouvu podepsal. V květnu 2013 doporučil Evropský parlament Evropské radě slib přezkoumat a členským státům doporučil nedokončit proces ratifikace výjimky.

ČTK, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme