Za oznámení ekologické havárie u Knyku dostali mladí zálesáci odměnu

Mladí táborníci dostali odměnu za oznámení ekologické havárie u Knyku na Havlíčkobrodsku. Tři zálesáci si na konci roku při nabírání vody z potoka všimli, že divně zapáchá. Neváhali a přivolali pomoc. Díky nim tak uniklo ze zloději navrtaného potrubí méně nebezpečné nafty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zloději u obce Knyk na Havlíčkobrodsku navrtali potrubí Čepra, únik paliva se snažili zastavit pracovníci firmy i hasiči. Na místě využili i bagr

Zloději u obce Knyk na Havlíčkobrodsku navrtali potrubí Čepra, únik paliva se snažili zastavit pracovníci firmy i hasiči. Na místě využili i bagr | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

„Byli jsme tam tábořit, a když jsme chtěli uhasit oheň a nabírali jsme vodu v potoce, tak jsme si všimli skvrn na potoce, které smrděly jako ředidlo nebo nějaké spalovací hmoty,“ vzpomíná na loňský prosinec Matěj Marek z vedlejší vesnice Rozňal.

Zatelefonoval proto své mámě. „Řekla, že jestli je to tak hrozné, ať zavoláme hasičům, než to tak nechat. Tak jsem zavolal hasičům, zvedla mi to paní, domlouvali jsme se a pak jsme šli na cestu a čekali jsme na hasiče. Museli jsme je tam dovést, přece jenom je to v lese a ta cesta tam není nijak zmapovaná,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak probíhají sanační práce po havárii v Knyku, zjišťovala reportérka Hana Mikulincová

Kluci dostali například spacák do minus30 stupňů Celsianebo poukaz na sportovní oblečení pro své trampování. Hlavně jsou ale rádi, že se začala ekologická spoušť řešit. Potrvá to nejméně do konce roku, odhaduje po měsíci intenzivních prací ředitel společnosti Čepro Jan Duspěva.

„Dohromady jsme k dnešnímu dni odvezli 3500 tun zeminy a 250 kubíků vody. Vrtů je tady 15, tvoří i tu hydrogeologickou clonu a dál asi 10 sond, ze kterých probíhalo odtěžování kontaminované zeminy a znečištěné vody. Myslím si, že pomalu budeme čistit horninové prostředí tady v lokalitě,“ odhaduje.

Dosavadní škoda je 30 milionů korun

Část pracovníků specializované firmy stále zůstane utábořená na místě v karavanech. Výsledky jejich práce pečlivě sleduje vedení havlíčkobrodské radnice. Město, které vlastní většinu zamořeného území, bude požadovat uvedení do původního stavu, zdůrazňuje místostarosta Čeněk Jůzl z KDU-ČSL:

„Už musely být pokácené stromy, jsou rozježděné silnice. Budeme trvat na tom, aby je firma uvedla do náležitého stavu a budeme žádat od odborné firmy posudek- ano, zemina je v pořádku, je to pod limity, to pro nás bude zásadní věc,“ říká.

Škodu dosud společnost Čepro vyčíslila na třicet milionů korun. Pachatelé zatím spravedlnosti unikají, v případě dopadení jim hrozí až pět let za mřížemi.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme