Vedení Prahy 10 uvažuje o novém sídle úřadu, opozici se zdá postup podezřelý

Už dva roky se v Praze 10 mluví o potřebě nového sídla radnice. Současná budova Vlasta ve Vršovické ulici je podle vedení městské části technicky i ekonomicky nevyhovující. Uvažovaná řešení jsou buď stávající úřad opravit, nebo postavit zcela novou budovu, nebo koupit jinou nemovitost, do které by se radnice nastěhovala. Oficiálně sice ještě rozhodnuto není, podle opozičních zastupitelů však může být skutečnost jiná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík ve studiu Reginy

Starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík ve studiu Reginy | Foto: Eva Dvořáková

Vedení Prahy 10 v čele se starostou Bohumilem Zoufalíkem z klubu nezávislých a koaliční ODS, ČSSD a Stranou zelených tvrdí, že žádná z variant ještě není definitivní. Zastupitelstvo by jednu z nich mělo vybrat do komunálních voleb na podzim.

Opoziční TOP 09 ovšem tvrdí, že vedení úřadu už má rozhodnuto a snaží se vše směřovat k jednomu cíli, a to výstavbě nové radnice na pozemcích u Hagiboru, které společně nabídla firma Hochtief a Vinohradská Development za 1,25 miliardy korun.

Opozice tvrdí, že výběrem pozemku se vedení Prahy 10 snaží přihrát peníze spřáteleným firmám a podnikatelům. To je však pouze spekulace. Zároveň se jim zdá vysoká i cena.

TOP 09 navrhuje opravu stávající budovy Vlasta. I u této varianty však pochybuje. Podle posudku, který si nechala radnice vypracovat, by rekonstrukce stála necelých devět set milionů korun. Podle opozice je posudek nadhodnocený. TOP 09 si nechala vypracovat vlastní právní analýzu a tvrdí, že oprava by vyšla na zhruba 380 milionů korun.

Navíc se jim i řadě obyvatel z Prahy 10 nelíbí, že o existenci posudku vedení radnice lidi informovalo až po Novém roce, přitom ho má údajně k dispozici už dva roky.

Netransparentní komise?

Obyvatelé Prahy 10 zřejmě nedostanou moc šancí, jak do konečného rozhodnutí zasáhnout. Městská část zřídila speciální komisi pro výběr radnice, v ní jsou však především zástupci koalice a úřadu. Je v ní pouze jeden opoziční zastupitel a dva lidé z řad veřejnosti, takže při hlasování jsou v menšině. Navíc se prý k občanům nedostávají všechny informace a rozhoduje se za zavřenými dveřmi.

Lidé se proto rozhodli uspořádat dnes před jednáním zmíněné komise protestní happening, jímž chtěli upozornit na podle nich neférový a netransparentní výběr nového sídla.

Starosta městské části podezření a námitky odmítá a zdůrazňuje, že z výběru nového sídla radnice nechce dělat politické téma.

Podle něj ještě není nic rozhodnuté a postup je vzhledem k občanům transparentní – každý se prý mohl do komise přihlásit a v případě výběru se i přímo na diskuzích kolem radnice podílet. Městská část také všem obyvatelům rozeslala do schránek letáky.

Zastupitelstvo se má sejít 10. února, kde bude představen posudek na opravu stávající budovy Vlasta.

Podle starosty existuje i možnost, že se zastupitelé nepřikloní k ani jedné variantě a nebude se ani stavět, ani opravovat a rozhodnutí bude na nové politické reprezentaci, která vzejde z komunálních voleb. Bohumil Zoufalík už potvrdil, že chce na starostu kandidovat.

Anna Königsmarková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme