Farmáři na Vysočině si letos polepší. Nakoupí nové stroje a rozšíří chovy

Zemědělci na Vysočině si letos výrazně polepší. Od státu totiž na tento rok dostanou téměř dvojnásobně víc peněz než vloni. Získané statisíce použijí například na nové stáje, zlepšení technologií i na nabírání nových zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělská usedlost v obci Kozojedy, kombajn patří mezi nejmodernější na trhu

Zemědělská usedlost v obci Kozojedy, kombajn patří mezi nejmodernější na trhu | Foto: Filip Jandourek

„U nás se chystáme postavit porodnu krav, takže u nás jednoho až dva lidi přijmeme,“ plánuje zemědělec Aleš Málek z Havlíčkovy Borové. Díky letošním penězům od státu bude práce pro další lidi. Udrží se také současný stav patnácti set kusů hovězího dobytka.

„Náš podnik zaměstnává 70 lidí stabilně, plus na sezonu najímáme sezónní dělníky a nejedná se jen o naše lidi. Budeme přebudovávat, takže zaměstnáme další lidi stavebních firem,“ uvědomuje si přesah Aleš Málek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O lepších vyhlídkách natáčela se zemědělci na Vysočině Hana Mikulincová

Štědré dotace jsou určené také pěstitelům chmele a brambor na škrob. „U nás v Nížkově dotace použijeme na modernizaci sklizňové techniky na sklizeň brambor,“ říká agronom František Havlík.

Nová linka pěstitelům ušetří peníze. „U modernější techniky je lepší odstraňování brambor od hlíny a kamení. U staré jsme s tím měli problémy a u výkupu nám dávali větší srážky,“ uvědomuje si výhody František Havlík.

Lepší technologie si u pěstitelů brambor na rozdíl od chovatelů zvířat potřebu nabírání nových pracovníků nevyžádá, značně ale ušetří práci těm stávajícím, třeba s opravami.

„Bude to spolehlivější mašina nová. Čím starší mašina, tím víc oprav to obsahuje,“ stěžuje si na současné stroje zemědělec Jiří Pospíchal.

Tím, že jsou po dlouhé době peníze vázané na výrobu, se zemědělcům, jak sami doufají, začíná téměř po dvaceti letech strádání blýskat na lepší časy.

Hana Mikulincová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme