Ukrajinský parlament schválil amnestii pro demonstranty, ale s podmínkou

Vývoj na Ukrajině se opět zadrhl. Poslanci Nejvyšší rady sice přijali zákon o amnestii zadržovaných proevropských aktivistů, ovšem v prezidentské variantě. A ta je pro opozici i demonstranty v ulicích nepřijatelná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský parlament

Ukrajinský parlament | Zdroj: ČTK

Návrh prezidenta Viktora Janukovyče spočívá v podmínce, že policie propustí zadržené demonstranty jen v případě, že opozice vyklidí obsazené budovy a náměstí.

S tím ale opoziční poslanci zásadně nesouhlasí, a dnešního hlasování se proto nezúčastnili.

„Boj pokračuje. Nevěřte těm, kteří říkají, že vás opozice zradí a prodá,“ ujistil na náměstí Nezávislosti šéf strany Svoboda Oleh Tjahnibok.

Prezident Janukovyč v parlamentu krátce před hlasováním prohlásil, že pokud obě strany nedojdou ke kompromisu v nejbližších týdnech, rozpustí parlament a vypíše předčasné volby.

K politickému řešení krize nabádala v Kyjevě ukrajinského prezidenta i opozici vysoká představitelka Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Catherine Ashtonová.

Protesty na Ukrajině | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme