Na Babišovu obhajobu svědčil bývalý důstojník StB i někdejší člen lustrační komise

V Bratislavě se konalo další stání ohledně údajné spolupráce českého ministra financí Andreje Babiše s komunistickou Státní bezpečností. Babiš podal žalobu na slovenský Ústav paměti národa. Chce, aby soud uznal, že StB ho vedla jako agenta neoprávněně. Svědci dnes vypovídali v Babišův prospěch. Soud bude pokračovat 14. dubna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš u soudu v Bratislavě

Andrej Babiš u soudu v Bratislavě | Zdroj: ČTK

Babišovi právníci na dnešek navrhli předvolat dva svědky. Bývalý kapitán Státní bezpečnosti Andrej Kuľha v 80. letech Babišův spis spravoval. Už loni v listopadu v rozhovoru pro týdeník Euro uvedl, že StB si tento svazek na 98 procent vymyslela. Důstojníci StB si tak prý vylepšovali kariérní postup. Své tvrzení dnes Kuľha před soudem dokazoval.

Podobně mluvil i druhý svědek, Milan Žitný. Někdejší člen nezávislé lustrační komise z 90. let prý viděl dostatek svazků na to, aby poznal, které jsou naplněné fiktivním obsahem. To je podle něj i případ Babišova spisu, kde chybí například klíčový Babišův podpis nebo agenturní zprávy, které měl jako případný agent StB vypracovávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v soudní síni sledoval i zpravodaj Českého rozhlasu Vojtěch Berger

„Ten svazek byl sice založený, ale byl mrtvý. Není tam vidět ani stopa po nějaké spolupráci z jeho strany,“ vysvětluje Žitný.

„Jediné, co se dá říct, že podniky zahraničního obchodu a jejich zaměstnanci byli pod velmi striktním dohledem Státní bezpečnosti, protože jí šlo o takzvanou linii ochrany ekonomiky,“ dodává s tím, že pokud je StB například požádala o informace, nesměli odmítnout.

Archiv slovenského Ústavu paměti národa Babiše eviduje jako agenta s krycím jménem Bureš. Soudu dnes předložil další archivní svazky na podporu své verze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda správní rady slovenského Ústavu paměti národa Ondrej Krajňák a bývalý člen takzvané lustrační komise, bezpečnostní analytik a publicista Milan Žitný mluvili o Babišově kauze

„V tomto týdnu Ústav paměti národa opravdu zpřístupnil okresnímu soudu v Bratislavě dalších pět svazků, které dokumentují, že opravdu agent s krycím jménem Bureš byl spolupracovníkem Státní bezpečnosti,“ potvrzuje předseda správní rady slovenského Ústavu paměti národa Ondrej Krajňák.

Kvůli probíhajícímu procesu nechtěl být konkrétnější. „Není naší úlohou nebo úlohou Ústavu paměti a národa, abychom vyřkli soud, jestli pan Babiš byl, anebo nebyl oprávněně evidován v těchto svazcích. Naší úlohou je zpřístupnit a zveřejnit svazky bývalé Státní bezpečnosti. A tím jsme všichni svou zákonnou povinnost splnili,“ upřesnil. K falšování dokumentů podle něj docházelo jen výjimečně.

Babiš: Od počátku zmanipulované

Andrej Babiš ale vědomou spolupráci se Státní bezpečností od začátku popírá. Celou kauzu označil za politický proces a zopakoval také, že nikdy nepodepsal závazek vědomé spolupráce s StB. „Jsem čistý. Vyhraji to, nemůžu prohrát, protože jsem nic nepodepsal, nic jsem neudělal,“ pronesl při odchodu z jednací síně.

Soudkyně projednávání případu odročila na 14. dubna. Právníci Andreje Babiše navrhli předvolat ještě další dva důležité svědky. Klíčová by měla být výpověď bývalého důstojníka StB Júlia Šumana. Právě on totiž údajně Babiše v roce 1982 získal k vědomé spolupráci. Šuman ale žije dlouhodobě v zahraničí a dosud se ho nedařilo sehnat.

Proces provází velký zájem novinářů, mnozí přijeli i z České republiky. Na rozdíl od předchozího stání v říjnu tomu dnes odpovídala i velikost jednací místnosti. Okresní soud Bratislava I Babišově kauze tentokrát vyhradil největší prostor, jaký má vůbec k dispozici. Dnešní stání trvalo čtyři hodiny, Babiš odešel asi po hodině a půl

Andrej Babiš v jednací síni Krajského soudu v Bratislavě | Foto: ČTK

Vojtěch Berger, Veronika Sedláčková, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme