Ostravané dluží městu přes 300 milionů. Radnice hledá cesty, jak je vymáhat

Ostrava hledá cesty, jak získat alespoň část z peněz, které městu lidé dluží. Chce proto legislativní změny, které by usnadnily jejich vymáhání. Celkem ostravský magistrát eviduje pohledávky přesahující 300 milionů korun. Za popelnice, nájmy a pokuty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostravské Jiráskovo náměstí, kterému ale místní říkají Kuří rynek

Ostravské Jiráskovo náměstí, kterému ale místní říkají Kuří rynek | Foto: František Tichý

„Prostě, měl jsem práci, tak jsem si bral úvěry, půjčky. Ze začátku jsem je platil,“ říká pan Radek, který kvůli dluhům nakonec přišel o byt.

„Pak jsem zjistil, že jestli všechny ty složenky poplatím, zůstanou mi z výplaty, z 18 tisíc korun, tisíce dva. Tak jsem si řekl, no to ne, a zaplatil jsem jen půlku. A už to začalo,“ popisuje svůj příběh.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problému Ostravy s vymáháním dluhů svých obyvatel natáčela Iva Havlíčková

Jen za nájemné dluží lidé jednotlivým ostravským městským obvodům přes 120 milionů korun.

„Pokud vycházím z našich statistik, tak jsme určitě zaznamenali zvýšený počet lidí, kteří jsou zadlužení a zásluhou toho zadlužení vlastně nejsou schopní dosáhnout na běžné bydlení,“ potvrzuje ředitel ostravské Charity Martin Pražák.

Strach o bydlení si zažila i paní Danuše. Také nezvládala splácet půjčku a i peníze na nájemné dávala dohromady jen taktak. „Kam bychom šli? To je právě ten problém. Protože všude budeme platit mnohem víc, než platíme tady. A práce je v nedohlednu,“ říká paní Danuše.

Nejvíce lidé dluží za popelnice

Dluhy za nájemné vymáhají jednotlivé městské obvody a třeba Mariánské hory teď celou částku postupují soukromé vymahačské firmě. Ještě více než za bydlení ale Ostravané dluží za odvoz odpadu - částka už šplhá ke 130 milionům korun.

„Bohužel, na tyto pohledávky nelze použít celou řadu obchodních metod, kterak je vymáhat; nemůžou se například postupovat a podobně. Ale využíváme všech možných způsobů, jak je vymoci,“ uvádí náměstek ostravského primátora Tomáš Petřík z ODS.

Město například zaměstnává dva vlastní exekutory a spolupracuje s dalšími šesti exekutorskými domy.

„Podařilo se nám zlepšit trend jejich nárůstu za poslední roky, nicméně budeme se snažit iniciovat takovou legislativní změnu, která by umožnila větší efektivitu vymáhání těchto pohledávek,“ doplňuje náměstek Petřík.

Návrh zákona chce město připravit v první polovině roku, pak se ho bude snažit prosadit například prostřednictvím některého z poslanců.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme