Českolipská nemocnice má novou angiolinku, za řadou vyšetření nebude třeba dojíždět

Za podrobnějším vyšetřením cév už nemusejí pacienti z Českolipska dojíždět do Liberce nebo Hradce Králové. V českolipské nemocnici začala fungovat nová angiografická linka. Díky lepšímu vyšetření mohou lékaři třeba pacientům s cukrovkou zachránit nohu před amputací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Česká Lípa. Nová angiolinka umožní lepší vyšetření cév

Nemocnice Česká Lípa. Nová angiolinka umožní lepší vyšetření cév | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Starší přístroj, který českolipská nemocnice používala dosud, na některá vyšetření cév nestačil.

„A to protože zobrazení nebylo tak kvalitní, že jsme si mohli troufnout ani ne tak vyšetřovat, ale vyšetřovat velmi jemné cévy vlastně až v podkolení, na bércích,“ říká bývalá dlouholetá primářka radiodiagnostického oddělení Hana Čerbáková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek natočil redaktor Tomáš Mařas

Některé pacienty proto lékaři museli posílat na vyšetření do jiných měst. Modernější přístroj by měl tyto cesty „navíc“ podstatně omezit.

„Umí to vyšetřit stav cév v celém těle, pak už to jenom zobrazuje to, co dělá lékař. Ten přístroj pomáhá v tom, že lépe zobrazuje, takže výkony jsou přesnější, je rychlejší, víc šetří před zářením jak pacienta, tak personál,“ vysvětluje přednosti nové angiolinky Hana Čerbáková.

Na první pohled připomíná nová angiolinka trenažér NASA, pro pacienta je však vyšetření stejné jako na starším přístroji.

„Přes pacienta prochází rentgenové záření a my vidíme na monitoru ty jeho cévy v reálu. Nebo tam stříkneme kontrastní látku a vidíme, jak proudí cévami. Máme zobrazení přímo na monitoru a můžeme podle toho rovnou ošetřovat zaváděním toho našeho instrumentaria do cév,“ přibližuje primář radiodiagnostického oddělení Adam Kulhánek.

Nová angiolinka není jediné zlepšení, k němuž v poslední době na radiodiagnostickém oddělení českolipské nemocnice došlo. Za poslední rok prošlo oddělení kompletní digitalizací a před několika měsíci se instaloval nový počítačový tomograf.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme