Transparent na olympijské hry? Jen s překladem a razítky

Život sportovního fanouška bývá těžký. Zvlášť když se s jeho koníčkem začne kamarádit úřední šiml. Kdo se chystá na zimní olympiádu do Soči a kdo si chce s sebou vzít nějaký transparent, kterým by mával v hledišti, čeká ho složité papírování a finanční výdaje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transparenty určené pro zimní olympijské hry v Soči by podle ruských úřadů měly být přeložené do ruštiny. Pavel Polák s transparentem

Transparenty určené pro zimní olympijské hry v Soči by podle ruských úřadů měly být přeložené do ruštiny. Pavel Polák s transparentem | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

V Rusku totiž od loňského prosince platí pro sportovní akce nová bezpečnostní pravidla. Pokud není transparent v ruštině, musí si ho fanoušek nechat úředně přeložit a notářsky ověřit. Jinak ho ochranka na hlediště s transparentem nepustí.

„Slyšel jsem o tom,“ směje se soudní předkladatel při překládání sloganu „Češi, do toho“. Soudní překlad obnáší stránky s českým textem i ruským překladem a několik razítek. Stojí 400 až 800 korun za stránku v závislosti na rychlosti zpracování.

Nápisy na transparentech nesmějí být vulgární. Zakázána je také politická propaganda a komerční reklama. Na sportovištích bude také zakázáno šíři jakoukoli náboženskou nebo politickou literaturu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Pavel Polák si na vlastní kůži vyzkoušel proce schvalování transparentu pro OH v Soči

Přestože Rusko a Česko si vzájemně uznávají úředně přeložené dokumenty, je dobré zajít si pro razítko i na ruský konzulát.

„Dostanete razítko a podpis konzula Ruské federace, že ověřuje správnost svým podpisem,“ říká konzul Igor Samoškin. Ověření jedné stránky zde stojí 550 korun.

Celá procedura s jedním transparentem stojí přibližně 1300 korun a dvě návštěvy v pracovní době soudního překladatele a ruského konzulátu v Praze.

Olympijské hry začínají již sedmého února. První část české olympijské výpravy v čele s Martinou Sáblíkovou, Gabrielou Soukalovou a dalšími medailovými nadějemi se do dějiště her vypravila ve čtvrtek ráno vládním speciálem.

Pavel Polák, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme