Výzkum potvrdil souvislost mezi pitím vodky a úmrtností ruských mužů

Souvislost mezi pitím destilátů v Rusku - tedy hlavně vodky - a vysokou předčasnou úmrtností ruských mužů je potvrzená. Ve vlivném britském lékařském časopise The Lancet o tom vyšel velký článek skupiny ruských a západních epidemiologů, který vychází z dlouholetého výzkumu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Výzkum trvá už 15 let, od roku 1999 probíhá ve třech velkých západosibiřských městech. Vědci se zabývali celkem 50 tisíci muži, kteří zemřeli na následky pití alkoholu, a zpovídali na 200 tisíc jejich příbuzných.

Všichni lidé odpovídali na anketní otázky a na počítači se sestavovaly statistiky. Ty ukázaly, že muži mezi 54 a 69 lety, kteří pijí dvě až tři lahve vodky týdně, jsou ohroženi asi z 25 procent, že na následky pití zemřou. Ti, kteří vypijí víc, už z 50 až 60 procent.

Pohled do novodobé historie přitom ukazuje, že snížení spotřeby alkoholu se okamžitě na úmrtnosti ruských mužů projeví. Když Michail Gorbačov v 80. letech minulého století prosadil takzvaný suchý zákon, byla významně omezena prodejní doba alkoholu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výzkumu zkoumajícím souvislost mezi pitím vodky a úmrtností Rusů informoval mluvil na Radiožurnálu komentátor ČRo Libor Dvořák

Například vodka nemohla být večer, v noci a ráno vůbec prodávána. Tehdy poklesla spotřeba alkoholu o 25 procent a přesně o 25 procent poklesla i úmrtnost. Naopak v 90. letech, kdy lidé začali opět bezuzdně pít, často ze zoufalství, úmrtnost opět stoupla.

A od roku 2005 a 2006, kdy přišla další omezení, se úmrtnost opět snižuje. Jednoznačně se tedy vyplácí proti pití alkoholu nějak zasáhnout.

Zejména u mladších a vzdělanějších Rusů se v posledních letech vzmáhá kultura pití vína, případně piva.

„Pití piva ve větším rozsahu přicházelo už v dobách perestrojky. I zmíněný článek praví, že vodková ‚pakultura‘ bude jednou v Rusku potlačena,“ podotýká komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Libor Dvořák, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme