Nejkrásnější strom Chrudimska, 300 let starý buk ve Slatiňanech, musel jít k zemi

Nejkrásnější, nejfotografovanější a největší. Všechna tato nej patří mohutnému červenolistému buku v zámeckém parku ve Slatiňanech. Tedy patřila. Během několika vteřin město přišlo o jeden ze svých symbolů a Chrudimsko o svůj nejkrásnější strom. Právě tento titul mu lidé přisoudili v sedm let staré anketě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V porovnání s člověkem vynikne mohutnost buku

V porovnání s člověkem vynikne mohutnost buku | Foto: Honza Ptáček

Podle dendrologů šlo o nejmohutnější červenolistý buk v České republice. Obvod kmene byl zhruba šest metrů. Strom byl výjimečný i mohutnou, symetrickou korunou.

Buk byl vysoký přes 30 metrů, měl korunu o průměru 28 metrů, a byl tak nepřehlédnutelnou dominantou parku.

Tři sta let starý buk musel k zemi - tmavá část uprostřed je postižena tzv. tvrdou hnilobou | Foto: Jaroslav Bušta

Za zkázu stromu může  dřevokazná houba

V létě 2012 ale přišla špatná zpráva - strom vážně poškodila dřevokazná houba a nechat ho stát v parku, kudy chodí davy lidí, by bylo příliš velké riziko.

Odborníci odhalili napadení stromu vějířovcem obrovským, který způsobuje bílou hnilobu. Po dalších testech bylo jasné, že památný strom není možné zachránit.

Správa zámeckého parku tak musela nejdříve požádat o zrušení ochrany památného stromu a čekat na vhodný okamžik ke kácení.

Ten nastal právě v těchto dnech - mimo vegetační dobu, mimo návštěvnickou sezonu a v mrazivém počasí, kdy padající mnohatunové kusy dřeva příliš nepoškodí okolní terén.

Červenolistému buku ve Slatiňanech se Český rozhlas věnoval v pořadu Staleté stromy - šperky přírody.

Honza Ptáček, Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme