V Královéhradeckém kraji ubylo mrtvých na silnicích, policisté objasnili víc trestných činů

Policie v Královéhradeckém kraji za uplynulý rok objasnila víc trestných činů, než rok před tím. Ubylo také smrtelných nehod na silnicích. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo krajské policejní ředitelství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní nehoda (ilustrační foto)

Dopravní nehoda (ilustrační foto)

Počet trestných činů v regionu stagnuje, ale policistům se daří dopadnout pachatele. Statistika se meziročně zlepšila o 4 procenta na 51 procent objasněných případů. Nejčastěji jsou pachateli recidivisté, kteří mají na svědomí 56 procent trestných činů.

Mezi pachateli přibývá žen a mladistvých. Častěji se dopouštějí majetkové trestné činnosti. Oběťmi jsou mnohdy senioři. Zloději se pod nejrůznějšími záminkami dostanou do jejich domácností a ukradnou úspory.

I očet násilných trestných činůl v Královéhradeckém kraji stagnuje. Z celkových 10.700 trestných činů na území kraje mělo násilnou povahu 648. Kriminalistům se v těchto případech daří najít pachatele častěji. Objasní sedm případů z deseti. Jen loni řešili tři vraždy a osm pokusů o vraždu - tady je objasněnost stoprocentní.

Policie: Na silnicích umírá méně lidí

Počet dopravních nehod se meziročně prakticky nemění. Policisté jich šetřili přes 4 tisíce. Příznivý je trend, kdy oproti sedmapadesáti mrtvým v roce 2012 loni zemřelo na silnicích o dvacet lidí méně. Většinou šlo o chodce a cyklisty.

„V některých případech prostě ti chodci neodhadnou tu rychlost blížícího se vozidla k přechodu pro chodce a bezprostředně před to vozidlo prostě vstupují na přechod pro chodce a domnívají se, že mají absolutní právo přednosti a že prostě ten řidič dokáže zastavit. Samozřejmě svojí vlastní kapitolou je oblečení těch chodců a cyklistů,“ potvrzuje šéf krajské dopravní policie Petr Dušek.

Z 37 mrtvých je 15 chodců a 7 cyklistů. Policisté doporučují při pohybu po vozovce nosit oblečení s reflexními prvky.

Nikola Bojčev, Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme