Prachař: Odvolaná ředitelka Pošvářová se nemusí vrátit do čela ŘSD

Stavební firmy, které vedou soudní spory se státem, budou mít těžší pozici pro získání dalších zakázek. Řekl to nový ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Jeho prioritou je co nejdřívější dokončení dálničního spojení do Německa a Rakouska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidát hnutí ANO na ministra dopravy Antonín Prachař

Kandidát hnutí ANO na ministra dopravy Antonín Prachař | Zdroj: ČTK

Podle ministra dopravy není možné spolupracovat s někým, kdo vede soudní spor se svým zadavatelem. Nejznámějším sporem státu a stavební firmy je případ ostravské části dálnice D1, takzvané D47. Kvůli jejímu zvlněnému povrchu žádá stát nápravu po společnosti Eurovia.

V souvislosti se sporem Ředitelství silnic a dálnic a firmy Eurovia se spekuluje o návratu odvolané ředitelky ŘSD Miloslavy Pošvářové.

„Já jsem nikdy neřekl, že paní ředitelku Pošvářovou vrátím zpátky na původní místo. Já jsem jen prohlásil, a na tom trvám, že její osoba jako profesionál má místo v systému ŘSD, protože se vedou soudní spory a my musíme dokladovat našim právníkům dostatečné důkazy pro to, aby stát měl šanci v těchto sporech uspět,“ upozornil nový ministr dopravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový ministr dopravy Antonín Prachař prozradil své priority v úřadu. Zaměří se na dostavbu klíčových dálnic do Německa a Rakouska.

V době působení předchozího ministra Zdeňka Žáka (SPOZ) muselo opustit svoje místo několik dalších představitelů státních úřadů, například šéf Ředitelství vodních cest Jan Skalický nebo ředitel Drážního úřadu Pavel Kodym. Nový ministr ale jejich návrat neplánuje: „V této chvíli ne.“

Problematická je otázka působení Dalibora Zeleného v čele Českých drah. Zelenému prodloužila dozorčí rada smlouvu jen do konce února.

„My musíme postupovat v souladu se zákonem o drahách. Tím, že byl odvolán náměstek Hampl, který byl předsedou řídícího výboru ČD, tak budeme muset změnit řídící výbor, ten následně zvolí dozorčí radu, ta vybere představenstvo a představenstvo svého předsedu zvolí generálním ředitelem,“ řekl Prachař s tím, že představenstvo bude tříčlenné.

Lenka Jansová, Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme