Čeští lékaři sledovali 5000 dětí s leukémií ze tří světadílů. Chtěli zvýšit jejich šance

Žádné nové léky pro děti s leukémií nejsou, lékaři se proto snaží alespoň neustále zlepšovat stávající postupy. Zapojili se také čeští odborníci, sledovali několik let 5000 dětských onkologických světadílů z 14 zemí světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leukémie si bohužel mezi svými oběťmi vyhledává i malé děti

Leukémie si bohužel mezi svými oběťmi vyhledává i malé děti | Foto: Lukáš Caha, Nadační fond Kapka naděje

Výsledky pětiletého výzkumu v těchto dnech zveřejnil prestižní americký časopis Journal of Clinical Oncology.

„Protože nejsou většinou nové léky, které by se mohly zařadit, tak se optimalizují stávající postupy tím, že se třeba podává jiná dávka léku nebo v jiném léčebném schématu,“ vysvětluje přednosta kliniky dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice Motol Jan Starý, který byl jedním z koordinátorů této studie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O studii českých lékařů mluvil ve vysílání přednosta kliniky dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice Motol Jan Starý

„Snažíme se děti rozdělit do skupiny podle rizika návratu onemocnění a uzpůsobit tomu léčbu,“ vysvětlil další z vedoucích mezinárodního výzkumného týmu, proděkan 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jan Trka.

Do studie čeští lékaři museli zapojit děti z 14 zemí, protože leukémie u dětí není častá. A oni potřebovali výsledky tisíce pacientů.

„Chtěli jsme zlepšit prognózu dětí s akutní lymfoblastickou leukémií, což je nejčastější zhoubné nádorové onemocnění u dětí. Pořád je naštěstí relativně vzácné,“ dodává Starý. Ročně jím v Česku onemocní asi 70 dětí.

Leukémie jsou nádorová onemocnění vycházející z krvetvorné tkáně či lymfatických uzlin. Základní terapií je chemoterapie a transplantace krvetvorných kmenových buněk. Jejich zdrojem může být buď kostní dřeň, periferní nebo pupečníková krev.

Lékaři chtěli vyzkoušet, jestli se prodloužením určité fáze léčebného procesu nezlepší prognózy nemocných dětí. Sice se to nepotvrdilo, přesto ale byla studie důležitá.

Jan Starý, přednosta Kliniky dětské hematologie a onkologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze | Foto: Alžběta Švarcová

„Pro řadu zemí, které se té studie zúčastnily, znamenala dramatické zlepšení výsledků léčby a první kontrolovanou léčebnou studii, při které si mohli ověřit, jaké jsou jejich léčebné výsledky,“ dodal onkolog Jan Trka.

„Standardní léčba stačí, abychom dosahovali velmi slušných výsledků. V rámci studie se podařilo dosáhnout přežití pět let bez nemocni u 82 procent dětí s tímto vlastně smrtelným onemocněním,“ doplňuje přednosta kliniky.

V Česku se podaří vyléčit asi 89 procent dětí, které onemocní lymfoblastickou leukémií. Může se tak rovnat vyspělým zemím západní Evropy, USA nebo Japonsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úspěších české dětské onkologie hovořil v publicistickém pořadu Stalo se dnes proděkan 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jan Trka

„Jestliže my dnes vyléčíme 89 procent lidí z nemoci, která byla ještě před 50 lety smrtelná pro 100 procent pacientů, tak je to podle mě veliký úspěch,“ připomněl Trka.

Nemoc je podle něj velmi snadné u dítěte odhalit, proto ji lékaři brzy diagnostikují.

„Akutní leukémii u dítěte odhalíme snadno. Děti trpí anémií, chudokrevností, mají teploty, jsou unavené, bolí je nohy. Většinou je vývoj nemoci velmi rychlý a ke správné diagnóze dojde během několika dnů či týdnů,“ doplnil proděkan.

Květa Moravcová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme