Ubytovnu ve Starých Ždánicích opustily poslední problematické rodiny. Místní si oddechli

Sociálně vyloučené ghetto ve Starých Ždánicích na Pardubicku už je několik dní prázdné. Téměř stovka lidí z něj po dohodě s vlastníkem odešla a místní to přijali s úlevou. Často je trápily drobné potyčky, hluk, nepořádek i krádeže. Další ubytovnu si už v obci nepřejí a okolí teď chtějí uvést do původního stavu. Týká se to i obyčejné autobusové zastávky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staré Ždánice - vyloučená lokalita

Staré Ždánice - vyloučená lokalita | Foto: Ondřej Wolf | Zdroj: Český rozhlas

Jen pár metrů od dnes už liduprázdné ubytovny na okraji vesnice stojí autobusová zastávka. Má ale jednu vadu - je zazděná. Připomíná, že zde dobré vztahy mezi místními a menšinou nevládly.

„Já jsem ráda, rozhodně bych si přála, aby se to sem nevrátilo.Vesnice tohle nikdy nezažila. Byl to pro ni nepříjemný zážitek,“ myslí si Věra Čiháková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Starých Ždánicích natáčel redaktor Ondřej Wolf

Stejně jako většina starousedlíků si vydechla i ona. Nepříjemné chvíle zažívala v obci celá její rodina. „Moje vnučka šla ke mně prvního září na oběd, přijela dřív ze školy a byla tu napadena. Chtěl po ní peníze.“

„Bylo to takové napjaté. Ne že by se člověk bál, ale spíš se držel doma,“ říká další obyvatelka.

Dění na ubytovně měl možnost dva roky v přímém přenosu sledovat i Milan Ansorge, který bydlí naproti: „Nepořádek, narušování nočního klidu, soužití se spoluobčany. Na obecním úřadu jsme to řešili den co den.“

Ubytovna je momentálně pod dohledem bezpečnostní agentury. O jejím osudu rozhodne konkurzní správkyně.

Staré Ždánice - vyloučená lokalita 3 | Foto: Ondřej Wolf

„Co jsem na internetu viděl, tak žádala soud o uvolnění v dražbě,“ domnívá se Ansorge.

Původní vlastník a podle místních i viník celého problému totiž zkrachoval. Co bude s objektem dál a jakému bude sloužit účelu, na obci nevědí. „Mlží se, nic neřeknou, nevím,“ uvádí Ansorge.

Do opravy zazděné autobusové zastávky se proto příliš nehrnou. „Je škoda, že se to zazdilo. Mělo by se to spíš znovu obnovit,“ navrhuje Věra Čiháková.

„Já osobně mám velké obavy z toho, aby se to nedalo nějakým způsobem dohromady a nebylo to jedno a to samé. V každém případě bychom to odevřít chtěli. Ale abych to dnes otevřel a zítra zase zazdíval, tak to ne,“ argumentuje nezávislý zastupitel Milan Ansorge.

Drtivá většina lidí z ubytovny odešla do Hradce Králové a okolí.

Zazděná autobusová zastávka ve Starých Ždánicích na Pardubicku | Foto: Ondřej Wolf

Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme