V Liberci roste velký talent českého hokeje. Šestnáctiletý Pavel Zacha hraje, kde se dá

Hokejový Liberec nemá jen Petra Nedvěda. Vlastní i jeden mladý klenot - teprve šestnáctiletého útočníka Pavla Zachu. Pořádně si ho hýčká, takových hráčů na českých ledových plochách totiž moc není

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejový útočník Pavel Zacha

Hokejový útočník Pavel Zacha | Zdroj: ČTK

"Nejdůležitější je, že Pavel má chuť se zlepšovat, to je devíza, která u hráčů jeho věku není tolik vidět. Má obrovský potenciál, fyzicky je výborně připravený. Jeho tělo je o dva roky starší," uvedl na adresu mladého hokejisty šéf libereckého sportovního centra mládeže Petr Haken.

"Další jeho výhoda je, že je inteligentní hráč, se kterým se dobře komunikuje. Ví, co chce do budoucna, a jde si za tím. Sen každého hráče je hrát nejlepší soutěž na světě, tedy NHL. Hráč jeho kvalit by si nižší ambice dávat neměl," pokračuje v charakteristice Haken.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Zacha sbírá potřebné minuty na ledě i na farmě v Benátkách nad Jizerou

Ještě v loňské sezóně patřil Pavel Zacha do kategorie mladšího dorostu, to už ale válel v juniorském týmu Bílých Tygrů. V každém zápase byl schopný bodovat, což se promítlo na jeho nominaci do reprezentačního výběru osmnáctiletých.

Letos už si zahrál na juniorském světovém šampionátu. Objevuje se v libereckém áčku a řadu startů si připsal také na farmě v Benátkách nad Jizerou. Prvoligovou soutěž bere jako ideální pro sbírání zkušeností.

"V A týmu teď dostávám méně prostoru, takže mi trenér nabídl, že bych mohl hrát v Benátkách, kde jsem hodně vytížený. Pokud se dostanu na mistrovství osmnáctiletých, tak se to budu hodně potřebovat. Je pěkné nasávat atmosféru v prvním týmu, ale já potřebuju hlavně být na ledě," ví talentovaný útočník.

Na nedostatek příležitostí si tedy nemůže rozhodně stěžovat. Letošní sezóna je přitom pro něj zlomová. Na vstup do velkého hokeje ho však tatínek připravoval od malička.

"Před sezonu jsem nečekal, že bych se mohl dostat do A týmu, čekal jsem, že to bude juniorka a první liga. Dostal jsem ale šanci a držím se jí do teď," je spokojený Pavel Zacha.

Hokejový benjamínek nechybí ani v reprezentačních výběrech

Vedle domácí hokejové scény se o něj perou také trenéři reprezentačních výběrů. Na mistrovství světa dvacetiletých se s týmem probojoval do čtvrtfinále. Na šampionátu o dva roky mladších výběrů pomýšlí výš. Právě na jeho služby bude národní tým hodně spoléhat.

"S ročníkem 96 hraju od té doby, co jsem v reprezentaci, takže se ode mě na rozdíl od dvacítek bude víc čekat. S týmem jsem už sžitý a bude se mu snažit co nejvíce pomoct," uvědomuje si svou roli v týmu.

Více zápasů v Benátkách by mohlo být výhodou

Vladimír Čermák patří do trenérské skupiny Bílých Tygrů. Společně s Filipem Pešánem navíc vede již zmíněnou farmu v Benátkách. Právě tam si myslí, že by liberecký klenot měl v mužském hokeji dostávat nejvíc příležitostí.

"Talentem je. Pavel je pracovitý kluk, který si jde za svým cílem. Kdyby měl možnost odehrát v Benátkách ještě více zápasů, tak by jeho výkonnost šla nahoru. Pro tak mladého hráče je těžké prosazovat se v extraligovém klubu, kterému se navíc nedaří. Trenéři dávají na zkušené hráče," myslí si Čermák.

Prostor ke zlepšení Pavel Zacha potřebuje i proto, aby se dočkal naplnění hlavního cíle - NHL. K ní už od dětství jeho otec směřuje vše.

"Každý rodič má svůj názor, jak vychovávat dítě. Pavlovi se zatím daří a já mu přeju, aby mu to vycházelo dál. My jako trenéři, když pod sebou máme takový talent, si přejeme, aby z něj něco bylo," říká k Zachovým ambicím Vladimír Čermák.

Pavel Petr, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme