Strojvůdce už na červenou neprojede. Nový systém umí zastavit vlak na dálku

Jízda vlakem bude v Česku bezpečnější. Firma AŽD Praha instaluje jako první nový systém zabezpečení, který hlídá strojvůdce na dálku. V současnosti ho zavádí na úseku Kolín - Břeclav.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speciální měřící vlak se systémem ETCS na pražském Hlavním nádraží

Speciální měřící vlak se systémem ETCS na pražském Hlavním nádraží | Foto: Jaroslav Gavenda

Předtím, než bude bezpečností systém na železnici fungovat, musí trať otestovat speciální měřící vlak.

Ten dnes vyjel z Prahy do Hostivice, a i když bylo teprve osm hodin ráno, nenechala si unikátní vozidlo ujít řada železničních nadšenců.

„Zaujalo mě, že celý měřící vůz začali realizovat na bázi starého vyřazeného vozu. Je to nádhera, odvedli skutečně kus poctivé práce a vůz se mi moc líbí,“ ocenil jeden z přihlížejících.

Přehrát

00:00 / 00:00

Speciální měřící vlak si prohlédl i reportér Jan Gavenda

Kdo by čekal, že ve voze bude hodně speciální techniky, toho možná překvapí řada míst k sezení se stoly. Jen v přední části vozu za řidičem je v úzké skříni ono speciální zařízení se zkratkou ETCS za deset milionů korun.

„Plně zabezpečuje jízdu strojvedoucího, to znamená, že při případné chybě člověka na hnacím vozidle je vlak zastaven tam, kde má. Takže se nemůže dostat do nehodové události,“ popisuje výhody systému generální ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle.

V budoucnu by měla tato technologie sjednotit zabezpečení v celé Evropě, vlaky už tak nebudou muset na hranicích zastavovat. První česká úsek mezi Kolínem a Břeclaví by měl být hotový příští rok.

Martin Hromádka, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme