Sklářské muzeum v Novém Boru prodlužuje jubilejní výstavu až do června

Sklářské muzeum v Novém Boru na Českolipsku prodloužilo výstavu ke 120. výročí svého založení. Expozici, která mapuje vývoj sklářství i samotného muzea, mohou zájemci navštívit až do 1. června. Najdou tam i unikáty, které běžně k vidění nejsou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstava ke 120. výročí Sklářského muzea v Novém Boru

Výstava ke 120. výročí Sklářského muzea v Novém Boru | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

K popularitě jubilejní výstavy sklářského muzea přispěla i expozice skleněných děl vytvořených v roce 2012 na Mezinárodním sklářském sympoziu.

„My jsme výstavu brali jako příležitost představit věci, které se běžně nevystavují, ať už jde o věci rozměrné, které se nám nevejdou do vitrín ve stálé expozici. Je tady například vystaveno i sklo, které se nehodí do konceptu stálé expozice, jako například francouzské secesní leptané sklo nebo třeba malovaný porcelán," říká ředitelka novoborského sklářského muzea Petra Ajšmanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výstavu si spolu s ředitelkou sklářského muzea prohlédl reportér Tomáš Mařas

Poprvé se veřejnosti představí i váza, kterou muzeum koupilo poškozenou zhruba před dvěma roky a musela projí náročným restaurováním.

„Ta váza je zajímavá tím, jak byla vyrobená. Bylo to technikou podmalby a v tomto designu má napodobovat intarzii," upřesňuje Petra Ajšmanová.

I když je váza skleněná, na první pohled vypadá jako z keramiky. Muzeum vystavuje i porcelán - vázy, podnosy, talíře nebo i medailony. „Zdejší malíři skla, když nebyla práce ve skle, tak se věnovali malbě porcelánu," dodává ředitelka muzea.

Na výstavě je i skleněná váza, kterou mají návštěvníci možnost vidět vůbec poprvé | Foto: Tomáš Mařas

V místnostech muzea jsou vitríny se sklem ve stylu art deco a secese, naproti pak sklo ze 70. let minulého století nebo díla současná.

„My jsme se v koncepci nové expozice snažili ukázat výtvarný a stylový vývoj. Chceme, aby návštěvník viděl, jak se sklo vyvíjelo, výtvarně i technologicky. Proto jsme se to snažili ukázat v největší možné míře odlišnosti," popisuje Petra Ajšmanová.

Specifikem sbírky je pak podle ní malované sklo. „Zlatým fondem našeho muzea je secesní malované sklo, jehož sbírku máme asi největší a nejkrásnější na světě," uzavírá ředitelka Sklářského muzea v Novém Boru.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme