Koncesi na prodej alkoholu si v Hradci Králové zatím zařídila jen menšina prodejců

Stres, nervozita a fronty lidí, kteří potřebují rychle vyřídit oprávnění k prodeji alkoholu. Z toho mají obavy na královéhradeckém živnostenském úřadě. Novela zákona ze 17. října každému obchodníkovi s lihovinami nařizuje, že si musí do šesti měsíců zažádat o koncesi. Termín už je za svou polovinou, ale na živnostenský úřad v Hradci Králové ještě nedorazila zdaleka ani polovina zájemců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vystavené lahve s alkoholem v baru

Vystavené lahve s alkoholem v baru | Foto: Petr Jindra

„Už to máme dávno vyřízené, už od prosince, protože čas jsou peníze. Nic to nestojí, zabere vám to pět minut času,“ říká Valerie Gažiová, která má restauraci v centru Hradce Králové.

Patří mezi zhruba čtyři stovky hradeckých podnikatelů s vyřízenou koncesí pro prodej alkoholu. Tamní živnostenský úřad ale eviduje téměř dva a půl tisíce obchodníků s lihovinami.

„Kapacity úřadu jsou omezené. Pokud někdo přijde na poslední chvíli, dostává se do fronty, do stresu, úředníci se taky dostávají do stresu. Těch subjektů, které by to měly absolvovat, je velké množství.“

Jiří Bláha z královéhradeckého živnostenského úřadu apeluje na prodejce alkoholu, aby nenechávali vyřizování koncesí na poslední chvíli.

„Máme ze zákona povinnost zapsat to do pěti dnů. Jestliže ten nápor bude velký, hrozí, že nebudeme moci tu pětidenní lhůtu dodržet,“ varuje.

Podle něj by pak obchodníkům s alkoholem bez koncese hrozila po 17. dubnu pokuta až jeden milion korun.

„Podnikatel bude muset uhradit správní poplatek, jestliže mine lhůtu 17. 4. 2014. A pokud bude pokračovat v prodeji lihovin, dopouští se nedovoleného podnikání,“ dodává Bláha.

Oprávnění k prodeji lihovin bude po uplynutí šestiměsíční lhůty stát pět set korun.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme