Tři národní divadla představí své nejúspěšnější hry na festivalu Trialog v Brně

V brněnském Mahenově divadle večer začíná už 22. Trialog – nesoutěžní festival českých a slovenských divadel, především těch, které mají v názvu slovo „národní“. To letos platí bez výjimky a nejsou ani zastoupeny všechny soubory, které tuto podmínku splňují. Na rozdíl od předchozích let chybí Národní divadlo moravskoslezské. Přehlídka je tentokrát nezvykle komorní – vystoupí pouze soubory z Prahy, Brna a Bratislavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brno, Mahenovo divadlo

Brno, Mahenovo divadlo | Foto: Eva Odstrčilová

Zlatá kaplička importuje do Brna Zahradní slavnost Václava Havla. Přestože jde o poslední premiéru loňské sezóny, začíná už sbírat ocenění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký program nabídne festival Trialog, zjišťoval Ivan Holas

„Zahradní slavnost režíroval režisér Dušan Pařízek, za inscenaci byl oceněn Cenou Divadelních novin. Hra Václava Havla v prosinci slavila 50. narozeniny a myslím, že je ke cti autora a k necti nás všech, že je stále velmi aktuální,“ říká mluvčí činohry Národního divadla Praha Tomáš Staněk.

„V prosinci jsme se s inscenací účastnili takové ‚havlovské‘ konference, kde byla Zahradní slavnost velmi reflektována ve vztahu k tomu, co se teď v Čechách děje. Zajímavostí je, že v inscenaci je živá hudba, kterou realizuje Roman Zach,“ dodává Staněk.

ND Brno uvede Ostře sledované vlaky

Domovské Národní divadlo Brno nasadilo čerstvou novinku – Hrabalovy Ostře sledované vlaky měly premiéru 24. ledna a neformálně tak zahájily letošní oslavy stého výročí narození tamního rodáka. Představení pohostinsky nastudoval „hrabalovský“ režisér Ivo Krobot, a přestože titul dělá už popáté, je mu stále velmi blízký.

„Jako věc, která je napsána jen tak levou zadní, ale v podstatě má půdorys antické tragédie. Člověk, který lidsky zraje, udělá velký čin, za který je náležitě potrestaný,“ vysvětluje Krobot.

Bohumil Hrabal | Foto: Česká televize

„Chci podpořit to, že míra odboje je prostě u každého jiná, každý snese, co unese. Tady ti chlapi dospějí k nějakému rozhodnutí – oni si s námi můžou dělat, co chtějí a cynicky nás střelí do oka za flašku rumu a my jim sloužíme do posledního. Míra odboje u pana přednosty je pouze taková, že připravuje s lidmi z okolí vlasteneckou českou píseň. To je maximum, co může udělat, on nemá další odvahu…“ popisuje režisér.

Bratislava přiveze inscenaci Horace McCoye

Přehlídku uzavírá zahraniční soubor – Národní divadlo Bratislava přiváží inscenaci, která na jeho scéně trhá návštěvnické rekordy. Titul „Koně se také střílejí“ Horace McCoye je modernizován – odehrává se v současné Americe a namísto sociálního akcentuje spíše existenciální problém.

Podle režiséra Martina Huby je dnešní svět plný podvodů – od předvolebních slibů přes reklamy až po většinu televizních seriálů. Odsouzení faktu, jak ochotně tento podvod přijímáme, ale servíruje divákovi poměrně decentně.

„Chci věřit, že lidi k určitému poznání přijdou během představení. Nebudu tajit ani to, že jsou lidé, kteří tam ten podvod možná ani nepostřehnou a líbí se jim to pozlátko, ta holka saxofonistka s rudými vlasy. A nakonec když agresivní trojice konferenciérů, která tento podvod organizuje, řekne – nevadí, co se stalo, jedeme dál, bude další číslo – tak někteří se zaradují, že to neskončilo,“ říká Martin Huba.

„Chci věřit, že to je menší procento než ti, kterým se otevřou oči a mírně se vyděsí z toho, s jakou radostí my ten podvod spoluvytváříme,“ dodává režisér bratislavského divadla.

Na rozdíl od předchozích ročníků se všechna představení Trialogu odehrají bezprostředně po sobě, tedy od 3. do 5. února.

Ivan Holas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme