V Kladně chybí záchytná stanice. S opilci si tak musí poradit personál nemocnice

V Kladně už několik let nefunguje záchytka. Opilé lidi tak vozí městská policie do nemocnice, kde pro ně mají takzvaný expektační pokoj. Pod dohledem je tam ale mají sestry, které musí zvládat opilé a často agresivní lidi. Problém vypadá neřešitelně. Chopit se ho nechce ani Středočeský kraj, ani město.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kladenská nemocnice - nový pavilon "M"

Kladenská nemocnice - nový pavilon "M" | Foto: Jana Káninská

Kladno má sice smlouvu o příjímání opilých lidí se záchytkou v Příbrami, využívá ji ale minimálně.

„Může vám ten člověk v autě zkolabovat, protože ho vezete hodinu a půl. Může vám tam zemřít. Nejste doktor, nevíte. Nebo ho tam vezete hodinu a půl, oni mu dají dýchnout - a řeknou: on je střízlivý,“ vysvětluje ředitel městské policie Stanislav Procházka, proč je s opilci riskantní zajíždět až do Příbrami.

Přehrát

00:00 / 00:00

O potížích s opilci v Kladně mluvila Kateřina Havránková

Pokud je tedy strážníci takříkajíc nerozchodí, nebo nedopraví k jejich blízkým, končí lidé pod vlivem alkoholu v kladenské nemocnici.

„Tito lidé napadají naše sestřičky, napadají se mezi sebou, rozbíjí nám expektační pokoj. Stojí nás to náklady i strach o náš personál. Což mě trápí nejvíce. Protože 40kilová sestřička 100kilového opilce nezvládne,“ popisuje hlavní sestra Aneta Růžičková, podle které záchytka v Kladně jednoznačně chybí.

Podle primátora Kladna za ODS Dana Jiránka ale byla záchytka ve městě velkou zátěží pro rozpočet. A proto ji město před více jak deseti lety zrušilo.

„Dotovali jsme ji ročně asi 3 miliony korun. Tenkrát kraj dotaci žádnou na její provoz neposkytoval. A protože většina těch, kteří do ní putovali, byli mimo Kladno a obce, nebo státy, z nichž pocházeli, nebyly ochotné na to platit, tak se to stalo pro město velmi drahou záležitostí,“ říká primátor Jiránek, podle kterého navíc chybělo na záchytce zdravotnické zařízení, a tak opilci stejně končili v nemocnici.

Ředitel nemocnice Vladimír Lemon ale říká, že převoz byl nutný jen v malé části případů. Opilci podle něj zůstávali na záchytce, kde jej zvládli zřízenci.

Vedení Kladna zatím se zřízení záchytky na náklady města nepočítá. Naopak by uvítalo, kdyby byla zřízena v oblastní nemocnici, kterou zřizuje kraj.

„Počet oblastních nemocnic je takový, že by bylo ideální, kdyby v každé z těch pěti byla záchytka.“

Uvádí primátor Jiránek. Ředitel Lemon s ním ale nesouhlasí:

„Záchytky není zdravotnické zařízení. Slouží tam lékař proto, aby posoudil, že pokud má člověk zdravotní indikaci, potom je odeslán do nemocnice. Ale pakliže to bude člověk výtržník, tak nevím, proč by měla být nemocnice, naopak, měla by být ve městě jako bývala. Byly s tím dobré zkušenosti.“

Samotný kraj záchytku v Kladně vybudovat nehodlá, podle radní pro zdravotnictví za KSČM Jiřiny Fialové kraj předpokládá, že expektační pokoje v nemocnici stačí. A nedostali ani prý ze strany Kladna žádnou žádost nebo stížnost.

„Nic takového nám na Středočeský kraj nedošlo,“ říká radní Fialová.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme