Od odsouzení manažerů H-Systemu uplynulo 10 let, klienti dostali jen zlomek vkladu

Od rozsudku v kauze H-System uběhne teď v únoru 10 let. Hlavní organizátor jednoho z největšího podvodů novodobé české historie Petr Smetka tehdy dostal za tři trestné činy dvanáctiletý trest vězení. Stovky podvedených klientů zatím získaly zpět jen necelých 7 % vložených peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strůjce miliardového podvodu odsouzený za vytunelovaní stavební společnosti H-System Petr Smetka

Strůjce miliardového podvodu odsouzený za vytunelovaní stavební společnosti H-System Petr Smetka | Zdroj: ČTK

Eva Kodešová z Prahy je jednou z dvanácti set poškozených. Chtěla bydlet v rodinném domku v Bohnicích. Půl milionu měla našetřeno, dalších 700 tisíc korun si půjčila v bance. Dnes je to více než 20 let od doby, co Petr Smetka založil společnost H-System a deset let, co ho soud odsoudil.

Podle Evy Kodešové za tu dobu nenastal žádný pokrok. „Za 10 let se nezměnilo vůbec nic. Pořád probíhá soudní řízení a konkurz. Dostali jsme zpátky jenom 6,8 %, což je nepatrná částka. Teď by měli vrátit asi další 2,2 %.“

Přehrát

00:00 / 00:00

S klientkou H-Systemu mluvila deset let po rozsudku nad jeho vlastníkem Veronika Hlaváčová

V případě paní Evy by to byla částka přes 25 tisíc korun. Do důchodu by měla jít letos, ale kvůli splátkám, které souvisejí s pořízením dalšího bydlení, bude muset jako zubařka pracovat ještě několik let.

Už přestala doufat, že by získala jako jedna z podvedených další náhradu škody. „V tom konkurzu víc není. Mohlo by být, kdyby se podařilo zpeněžit domy, které ale mají obyvatele, takže těžko to někdo koupí,“ tuší Eva Kodešová.

Bývalý šéf zkrachovalého H-Systému Petr Smetka, který je dál ve vězení, tvrdí, že nikoho nepodvedl. Prý mu jen nevyšel podnikatelský záměr.

Amnestie pro tři bývalé manažery H-Systemu platí. Potvrdil to Nejvyšší soud

Číst článek

Mluvil tak i roce 2006. „Hlavně je to absolutní nesmysl s tím podvodem. Kdokoli se o tom chce přesvědčit, ať se jde podívat na ty lokality, kde se mělo stavět a kde se stavělo,“ obhajuje se Smetka.

Vedle něj soud stíhal také tři manažery H-Systemu - Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmu. Stíhání ale nakonec zastavila loni vyhlášená amnestie. Poškození se tak obrátili na Ministerstvo spravedlnosti kvůli odškodnění za průtahy řízení.

Kauza H-System

Veronika Hlaváčová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme