Rakovina ročně zabije 27 tisíc Čechů. Léčba je ale k pacientům stále šetrnější

Každý rok v Česku onemocní rakovinou osmdesát tisíc lidí. Zhruba 27 tisíc pacientů nádorovému bujení podlehne. Vědci proto hledají nové způsoby léčby a vyvíjejí nové, šetrnější léky. Závažné onemocnění dnes připomíná Světový den boje proti rakovině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český den proti rakovině

Český den proti rakovině | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Začalo to nenápadně. Daniel Belák měl po těle modřiny a byl často unavený. „Léčil jsem se s akutní lymfoblastickou leukémií. Ze začátku jsem vůbec nevěděl, co mi je. Ta choroba je poměrně rychlá,“ popisuje jednatřicetiletý muž.

Před dvěma lety se proto dostal na léčbu do pražského Ústavu hematologie a krevní transfuze. Ten patří mezi 13 tuzemských onkologických center, kam se soustředila nejnáročnější péče. K léčbě se využívají moderní metody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petra Benešová mluvila s lékaři i pacientem bojujícím s rakovinou

„Obdivuju na nich, že se neustále dokážou na pacienty usmívat a nějak je psychologicky podporovat,“ těší Daniela Beláka.

Během roku prodělal chemoterapii a biologickou léčbu. Pomalu se teď vrací do běžného života.

Různé druhy leukémie se už dnes dají úspěšně léčit. „Relativně častým onemocněním je u dětí. Typickou leukémií pro dětský věk je akutní lymfatická leukémie, která je naštěstí docela dobře léčitelná,“ potvrzuje šéf transplantačního oddělení pražského Ústavu hematologie a krevní transfuze Antonín Vítek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O léčbě rakoviny mluvil předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček

V České republice ročně lékaři zjistí téměř 80 tisíc nových onemocnění a 27 tisíc pacientů zemře. Celkem žije v zemi téměř půl milionu lidí, kteří prošli chemoterapií nebo stále bojují s onemocněním.

„Nemocných nepochybně přibývá. Úmrtnost pacientů spíše klesá nebo stagnuje, ale je to diagnóza od diagnózy. Například rakoviny prsu přibývá, ale diagnostikujeme ji ve stále nižším stádiu, a tedy úmrtnost na ni klesá. U některé jiné diagnózy, například rakovina slinivky břišní, je bohužel diagnostika velmi složitá a úmrtnost je stále stejná,“ konstatuje předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Rakovinou onemocní 14 milionů lidí ročně, v roce 2030 už to bude dvojnásobek

Číst článek

Mezi největší zabijáky patří rakovina plic. Podle Norberta Pauka, primáře z Kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Nemocnice Na Bulovce lidé navíc svůj zdravotní stav podceňují. „Přibývají pozdní stádia. Tak 85 procent přijde k lékaři pozdě,“ mrzí primáře Pauka.

K včasnému odhalení zhoubné nemoci přispívají screeningové programy. Česko má tři - rakoviny prsu a děložního čípku u žen a rakoviny tlustého střeva a konečníku u žen i mužů. Účast je dobrovolná. Stát proto letos podpořil projekt, v němž zdravotní pojišťovny zvou adresně lidi z rizikových skupin, kteří na prevenci nechodí.

Česká onkologická společnost tento krok vítá. „Jsme svobodní lidé, můžeme se svobodně rozhodnout, jestli půjdeme na screeningové vyšetření, nebo ne, ale ta možnost, abychom se o nich dozvěděli, teď bude podstatně větší,“ upozorňuje Vorlíček. Rozhodně ale odmítá myšlenku, že by snad vyšetření mohlo být povinné.

Stan proti melanomu na Václavském náměstí | Foto: Filip Jandourek

Několikrát do roka se pravidelně objevují informace, že vědci přišli s další novou účinnou látkou proti rakovině. Onkologové ale tyto zprávy v médiích nevidí příliš rádi.

„Ročně se objevuje asi 800 molekul, které mohou být potenciálně vhodné pro léčbu rakoviny. Z toho nakonec zbude za rok jedna nebo dvě, k pacientům se dostane do standardního použití za 10 až 15 let a stojí to miliardu dolarů. Ta počáteční molekula je tak orientační informace, že vzbuzuje samozřejmě naději u laiků, ale ta naděje je v tomto případě falešná,“ varuje Vorlíček.

Jak rozpoznat melanom kůže? /koláž/ | Foto: Jakub Říšský, Osobní archiv Petra Arenbergera

Petra Benešová, krw, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme