Ukrajinský prezident prý nepoužije sílu. Chce vyhlásit předčasné volby

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč údajně poslancům ze své Strany regionů řekl, že proti demonstracím nepoužije sílu a je ochoten souhlasit i s předčasnými volbami, pokud se nenajde pokojné řešení krize. Poslanec Jurij Myrošnyčenko to řekl televizní stanici ICTV.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč | Foto: Mykhailo Markiv | Zdroj: ČTK

"Máme veškeré možnosti vyklidit správní objekty a dokonce i Majdan silou. To ale nikdy neudělám, protože i to jsou naši občané," citoval Myrošnyčenko údajný výrok ukrajinského prezidenta.

Majdan, kyjevské náměstí Nezávislosti, je už více než dva měsíce dějištěm protestů proti režimu proruského prezidenta. Ten listopadu 2013 ustoupil od záměru podepsat s Evropskou unií asociační dohodu a místo toho přistoupil k utužení vztahů s Ruskem.

Ukrajinský opoziční předák Vitalij Kličko vyzval k zakládání domobrany

Číst článek

Demonstranti se na náměstí v centru ukrajinské metropole utábořili. Někteří protestující obsadili také veřejné budovy v Kyjevě a dalších městech.

Myrošnyčenko připustil, že uvnitř Strany regionů se nedávno hovořilo o vyhlášení výjimečného stavu, jenž by mimo jiné umožnil použití armády proti nepokojům. "Žádný výjimečný stav nebude," vyvrátil dohady poslanec.

Připustil i předčasné volby

"Prezident řekl, že pokud teď politici nebudou schopni dospět k dohodě, ke společným rozhodnutím a jejich uskutečnění, pak jsou jediným demokratickým řešením situace předčasné volby," řekl Myrošnyčenko. Janukovič podle něho měl na mysli parlamentní i prezidentské volby.

Řádný termín pro prezidentské volby na Ukrajině je příští rok. Parlamentní by se ale uskutečnily až v roce 2017.

Janukovyč se v pondělí vrátil z nemocenské dovolené a kritizoval rostoucí radikalismus v řadách protivládních demonstrantů. Během dneška by se měl setkat se zástupci opozice.

Protesty na Ukrajině | Foto: ČTK

ČTK, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme