Bouřlivá diskuse o osudu dvou 150letých buků v Jičíně skončila, budou pokáceny

Dva 150leté buky před Valdštejnskou lodžií nechá jičínská radnice nakonec pokácet. Rozhodl o tom dodatečný posudek, který si vynutil odpor veřejnosti. Výzkumy prokázaly, že buky jsou shnilé a hrozí nebezpečí pádu. Pokáceny budou do konce letošního března.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kácení stoletého buku v Mladé Boleslavi

Kácení stoletého buku v Mladé Boleslavi | Foto: Jana Huzilová

„Byl vyhodnocen jako zdravotně nevyhovující až rizikový,“ ukazuje na jeden ze 150letých buků Vladimíra Smolíková z odboru životního prostředí v Jičíně. Oba stromy jsou na první pohled nahnilé.

Kácení takových úctyhodných stromů se ale všem nelíbilo, a tak v Jičíně vymýšleli, zda a jak by bylo možné je zachránit. Jako poslední teď podle Smolíkové provedli měření akustickým tomografem. „Je to přístroj, který měří rychlost průchodu zvuku dřevními vlákny,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jičín pokácí dva 150leté buky před Valdštejnskou lodžií. Situaci sleduje redaktorka Hana Novotná.

Měření zjistilo, že jeden z buků je v mírně lepším stavu než ten druhý, a přímé nebezpečí pádu zatím nehrozí. Přesto by se dle doporučení nezávislé firmy, která měření prováděla, měly pokácet oba.

„Stromy jsou vzájemně propojeny větvemi a pokud jeden odstraníme, otevře se tam prostor a strom bude náchylný k větru, k chladu. Takže proto by se strom stejně musel nějakým způsobem zkrátit,“ vysvětluje Vladimíra Smolíková.

Další řešení by bylo provést takzvanou tahovou zkoušku, kdy by se zjistilo, jakou zátěž buk vydrží. K tomu ale město nepřistoupí, buky jsou totiž na frekventované procházkové zóně a navíc by další zkoušky stály desetitisíce korun.

„Bohužel se musí kácet, protože jsou ve velmi špatném zdravotním stavu, jsou přestárlé, zasažené hnilobou a je tam riziko toho, že by mohly spadnout a nadělat nějakou škodu, případně někoho zranit,“ říká nezávislý starosta Jiří Liška.

Situaci může zkomplikovat fakt, že celá rekonstrukce libosadu je financována z dotací, o které je zažádáno, ale nejsou ještě přidělené. Podle starosty Jiřího Lišky to ale nebude problém.

„Na kácení to není tak složitá záležitost. Ale jde tam o to, že takto velké stromy by se měly vykácet v době vegetačního klidu.“

150leté buky z libosadu u Valdštejnské lodžie v Jičíně tak zmizí do konce března.

Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme