V mapě kouřících komínů je už 350 hříšníků, od pálení odpadu je to však neodradilo

Lidé v regionu pranýřují domácnosti, které špatně topí. V aplikaci Čistý komín už je několik stovek fotek, které upozorňují na hříšníky z jejich sousedství. Právě lokální topeniště podle odborníků výrazně přispívají ke znečištěnému ovzduší v regionu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouřící komín. Ilustrační foto.

Kouřící komín. Ilustrační foto. | Foto: Ladislav Bába

Třeba ve Vřesině se někteří obyvatelé při pálení odpadků schovávají za tmu. „Soused, ta bestie, pravidelně topí v noci. Já jsem řezník, chodím ráno brzo do práce, o půl čtvrté je zatopeno fajně. Odpady třídí na dva druhy – hoří a nehoří,“ říká jednatřicetiletý Petr, který kvůli tmě na svého souseda nemůže.

V ruce drží chytrý telefon a ukazuje aplikaci, která pomáhá ukázat na největší hříšníky. A postupně v ní přibývají další.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se aplikace organizace Čisté nebe osvědčila v praxi, zjišťoval reportér Stanislav Janalík

„Díval jsem se u nás v obci, jestli už tam jsou nějací hříšníci nafocení. Jsou. Bohužel, nebo spíš bohudík, jsem ještě nikoho nevyfotil a nenačapal, že by nějak dýmil,“ ukazuje Petr.

Reportér Českého rozhlasu Ostrava přijel k jednomu z domů, kde podle mapy komínů majitelé pálí všechno, co mu přijde pod ruku. Zvonek ale nefunguje a ani na klepání nikdo nereaguje. Podobně dopadl také u dalších zveřejněných domácností.

Vřesina přitom problémy se smogem až tak často neřeší. Díky své poloze i příznivým vichrům je tam šance na čistší vzduch vyšší než jinde. S nástupem aplikace ale obecní úřad dostává více stížností na některé čmoudily.

„Objevilo se několik naprosto konkrétních stížností na konkrétní domy, takže já sám jsem některé z těch objektů uváděl do mapičky, protože jsem to stěžovatelům slíbil, byli to třeba lidé, kteří to sami neuměli,“ říká nezávislý starosta Jiří Kopeň.

Mobilní aplikace Čistý komín umožňuje přidávat fotografie kouřících komínů na mapu Moravskoslezského kraje | Foto: Čisté nebe

„Kdyby se na té mapce viděli, tak jim to bude docela jedno, protože jestliže oni na jednu stranu ušetří za palivo a ještě ušetří za likvidaci odpadků, tak pro ně je to naprosto pragmatické rozhodnutí. Pokud to jsou chudí lidé, tak to nebudou řešit, prostě se budou řídit tímto ekonomickým kritériem,“ vysvětluje starosta.

Bez lepších zákonů se navíc podle něj problémů s lokálními topeništi Česko nezbaví. V mapě komínů je zatím 350 záznamů a jejich počet pořád roste. Nic na tom nemění ani skutečnost, že několik domácností uspělo u tvůrců s žádostí o vymazání fotky svého kouřícího komína.

„My jsme tak udělali ve všech případech, protože nejsme nějaký perzekuční nástroj a ti lidé vždycky rozumně vysvětlili, proč si myslí, že na té mapě jsou neprávem. Ať už že byl dům vyfocen při roztápění kotle a kotel už funguje normálně nebo že používají ekologické palivo,“ vysvětluje Kamila Plocková z Čistého nebe.

V budoucnu navíc autoři aplikace nevylučují její rozšíření i do dalších regionů České republiky.

Stanislav Janalík, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme