Petici za zrušení prezidentského pozvání pro Janukovyče podepsaly už stovky lidí

Pod peticí, která vyzývá Miloše Zemana, aby zrušil pozvání pro svůj ukrajinský protějšek Viktora Janukovyče, přibývají podpisy. Aktuálně jich je několik stovek včetně řady známých osobností. Výzvu podpořili například režiséři Václav Marhoul a Jiří Menzel, písničkář Jaroslav Hutka nebo režisérka Helena Třeštíková. Hlava státu ale své rozhodnutí přehodnotit nechce. Prý dává přednost dialogu se všemi stranami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman se svým ukrajinským protějškem Viktorem Janukovyčem

Prezident Miloš Zeman se svým ukrajinským protějškem Viktorem Janukovyčem | Zdroj: ČTK

Jedním ze signatářů petice je i liberecký hejtman Martin Půta, který chápe, že návštěva byla dlouhodobě plánována, nicméně situace se podle něj změnila, a tak podpisem petice chtěl vyjádřit svůj občanský postoj k tomu, co se na Ukrajině děje.

„Já myslím, že bychom měli stát na pozicích, na kterých stála Česká republika v minulosti, kdy jsme nahlas pojmenovávali situace, kdy byla porušována lidská práva. A minimálně by měl pan prezident k návštěvě ukrajinského prezidenta pozvat i nějakého zástupce opozice, aby se dialog skutečně mohl vést,“ říká.

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček s Půtou souhlasí v tom, že by Česko mělo trvat na svých pozicích, právě proto je však podle něj třeba návštěvu uskutečnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pozvání ukrajinského prezidenta Janukovyče do Prahy mluvili na Radiožurnálu jeden ze signatářů petice, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, a ředitel zahraničního odboru Kanceláře republiky Hynek Kmoníček

„Česká republika by opravdu měla stát na pozicích, na kterých vždycky stála. A pokud na nich stojí, je důležité, aby se to Viktor Janukovyč dozvěděl. A on se to nedozví, když mu to neřekneme. Přerušení jednání není alternativou,“ tvrdí Kmoníček a pokračuje:

„Viktor Janukovyč je legálně zvoleným prezidentem Ukrajiny. Co se týče demonstrantů, ti měsíce demonstrují, aby dosáhli toho, čeho jsme my již dosáhli: to jest rozhovoru s Janukovyčem.“

Podle Kmoníčka Viktor Janukovyč český názor dobře zná: „Všichni jsme byli velmi překvapeni totálním obratem, který Viktor Janukovyč pod ruským tlakem předvedl na summitu ve Vilniusu. Již tam si vyslechl své od celé evropské komunity a já předpokládám, že bude velká diskuse i na plánovaném summitu k pátému výročí Východního partnerství, který na jeho návštěvu těsně navazuje.“

Janukovyč do Prahy přiletí i na summit

Pokud by Hrad bilaterální návštěvu ukrajinského prezidenta zrušil, změnilo by se prý jen to, že by Janukovyč přiletěl do Česka o den a půl později.

„Na summit Východního partnerství si rozhodně nejede pro pochvalu a jede tam, aby vysvětlil, k čemu došlo a jak dál probíhala reakce na jeho rozhodnutí na vilniuském summitu, která ho podle názoru všech také velmi překvapila,“ upozorňuje ředitel zahraničního odboru a doplňuje:

„Ukazuje se, že evropské tendence na Ukrajině jsou podstatně silnější, než se prezident Janukovyč domníval. Lidé na Majdanu mu to ukazují každý den. Pokud má problém toto rozšifrovat, já věřím, že účast v Praze mu v tomto pomůže.“

Ruský prezident Vladimir Putin se zdraví s ukrajinským protějškem Viktorem Janukovyčem | Foto: Reuters

Martin Půta však upozorňuje na možné dopady Janukovyčovy návštěvy. „Já se obávám jedné věci, kterou jsme zažívali před rokem 1989. Totiž že návštěva bude na Ukrajině interpretována zcela jinak, než jak tady zaznívá,“ poukazuje a dodává:

„Bude to interpretováno jak podpora Viktoru Janukovyčovi. Protože o tom, jakým způsobem některá média o té situaci informují, není třeba mít pochybností.“ Půta proto prosazuje pozvání i pro zástupce opozice. To Kmoníček odmítá.

Prezident nemůžu zvát zástupce opozice

„Pokud pozveme někoho ze zástupců opozice, bude to spíše role ministerstva zahraničí, protože prezidentské pozvání z důvodů protokolárních a standardní diplomacie musí existovat vždy k prezidentovi. Souhlasím, že bychom měli rozhodně hovořit se všemi stranami konfliktu, nicméně prezident není ta linka, kterou k nim můžeme použít,“ objasňuje.

Za českou zahraniční politiku by tak pozvánku pro ukrajinskou hlavu státu mělo vyrovnat pozvání pro zástupce opozice od ministerstva zahraničí.

„Rozumím tomu, že těžko může prezident z protokolárních důvodů zvát zástupce opozice, která ani není příliš jednotná. Proto jsem uvítal slova ministra zahraničí Zaorálka, že ministerstvo zahraničí chce pozvat zástupce opozice, aby i diplomaticky vyvážilo pozvání prezidenta Janukovyče,“ uzavírá Martin Půta.

Veronika Sedláčková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme