Drahokamy, na kterých banky v 90. letech tratily 20 miliard, se vystavují v Praze

V Praze se chystá unikátní výstava. Vůbec poprvé budou k vidění drahé kameny s kriminální minulostí. Vystavené smaragdy a rubíny hrály hlavní roli v bankovních podvodech na začátku 90. let. Kvůli zfalšovaným a nadhodnoceným certifikátům přišly české banky o zhruba 20 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstava falešných drahokamů

Výstava falešných drahokamů | Foto: Filip Jandourek

Smaragdy a rubíny ve dvou nevelkých kufřících, na které si různé firmy půjčovaly značné částky, jsou z dnešního pohledu nekvalitní na první pohled. Nejsou průzračné, je v nich patrné žilkování.

Podle odborníka v oboru Mariana Gajdy ale banky na začátku 90. let neměly příliš možností, jak kvalitu kamenů ověřit.

„Existovalo tady jen velmi málo fundovaných odborníků a ti de facto udělali oficiální překlady z ciziny, kde cena kvalitního kamene byla relativně vysoká. Oni jenom převzali opis a dali pod to kulaté razítko, takže se vlastně oceňovaly úplně jiné kameny, než se potom fyzicky dávaly bankám,“ připomněl Gajda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pozadí podvodů s drahými kameny přiblížil v Ozvěnách dne Radiožurnálu expert v oboru Marian Gajda

Svou roli ovšem podle něj určitě sehrál i něčí nekalý úmysl. „Není možné, že by to lidi neviděli, protože je naprosto nereálné, když si vezmete jednotlivý kámen, že by někdo za něj takovou částku měl dát. Byla to opravdu ta vůbec nejhorší možná kategorie,“ podotkl expert.

Kameny podle odborníků pocházejí z Indie, kde byly i vybroušeny, nicméně do tehdejšího Československa se dostaly z Německa.

Zatímco v devadesátých letech si na obsah jednoho z kufříků bylo možné půjčit až 200 milionů korun, dnešní cena je tak 100 korun za kus. Smaragdy a rubíny ve vysoké kvalitě ale jinak patří mezi nejvzácnější kameny a jejich hodnota je mnohem vyšší než třeba u diamantů.

Výstava falešných drahokamů, skutečný smaragdy jsou vlevo, falzifikáty vpravo | Foto: Filip Jandourek

A právě představení drahokamů jako jedné z nejlepších komodit pro investování peněz si kladou za cíl i organizátoři výstavy v pražské expozici Mineralis.

„V českých bankách je to kvůli těmto kauzám jakoby Černý Petr. Nikdo dnes nemá zájem se věnovat drahým kamenům, takže my bychom chtěli opravit špatné jméno kamenů v bankách i obecně,“ dodává Marian Gajda.

Eva Rajlichová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme