‚Hlavou státu budu zadarmo‘. I takové sliby se objevují před volbami na Slovensku

Bohatým bral a chudým dával. Na toto jánošíkovské krédo chtějí navázat někteří kandidáti na úřad slovenského prezidenta. A chtějí dokonce brát sami sobě nebo rovnou pracovat úplně zadarmo. Takové jsou aspoň některé sliby pět týdnů před volbami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo slovenského prezidenta

Sídlo slovenského prezidenta | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Kandidát na slovenského prezidenta, podnikatel a zakladatel charitativního projektu Dobrý anděl Andrej Kiska se nedávno veřejně zavázal, že pokud volby vyhraje, vzdá se prezidentského platu a dá ho chudým. Prý měl v životě štěstí a je finančně zajištěný.

Otázkou ale podle komentátorů je původ jeho peněz. Kiska vydělal na prodeji splátkových společností. Tvrdí sice, že lidem půjčoval peníze za únosných, etických podmínek, ale podle komentátorů může toto jeho podnikání kdykoli někdo z jeho oponentů použít během kampaně proti němu, což už se také několikrát stalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kampaň před volbami slovenského prezidenta přiblížil bratislavský zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Slovenský prezident má v porovnání s kolegy ze států Visegrádské čtyřky na první pohled vysoký plat. Pobírá 9 tisíc eur měsíčně.

1300 eur z toho tvoří nezdanitelné náhrady a paušální náhrady a zbytek je příjem, který se daní. Po zdanění tak slovenskému prezidentovi zůstává 5250 eur, což je asi 145 tisíc korun.

Po odchodu z funkce zůstane prezidentům renta, která je na Slovensku naopak nižší než v Česku. Jeden z kandidátů na slovenského prezidenta, poslanec a právník Radoslav Procházka, se zavázal, že v případě zvolení, se hned vzdá nároku na rentu v plném rozsahu. .

Navrhl zároveň, že suma by měla zůstat ve státní pokladně. Pokud se to nedá technicky udělat, prý dopředu určí účet nějaké škole, nebo státní organizaci.

Prezidentská renta je ale nízká. Po zdanění je to v přepočtu asi 20 tisíc českých korun. V ČR prezidentská renta 100 tisíc měsíčně, polovina této částky míří na chod kanceláře, jednoho zaměstnance a auto s řidičem.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme