Čínští komunisté zakázali knihy s horoskopy a učením feng šuej

Peking zakázal distribuci knih s čínskými horoskopy, astrologií a naukou feng-šuej. Od nového roku se nesmí takové publikace nikde v Číně prodávat. Jejich autoři a nakladatelé se proto bouří. Naopak internetová knihkupectví mají radost, Číňané se totiž vrhli na elektronické verze těchto knih.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K oslavám patří i předpovídání budoucnosti a feng-šuej

K oslavám patří i předpovídání budoucnosti a feng-šuej | Foto: Kateřina Procházková

Knihy o astrologii a feng šuej jsou prý pověry a předsudky, které chce komunistická strana vymýtit.

Tradice knih čínských předpovědí, almanachů s horoskopy, má ale v Číně historii dlouhou zhruba dva tisíce let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína zakázal knihy s horoskopy a učením feng šuej. Podrobnosti přidává zpravodajka Kateřina Procházková

Kdysi tyto knihy astrologové připravovali pouze pro císařský dvůr, běžný Číňan k nim neměl přístup. Pod pohrůžkou trestu smrti se ale prodávaly načerno a lidé je tajně používali a řídili se jimi. V Hongkongu a na Tchaiwanu je tomu tak dodnes.

"Ve 20. století se pak proti almanachu postavili jak čínská nacionalistická strana, tak komunisté společně s křesťanskými misionáři. Všichni se proti němu spojili," říká nakladatel anglické verze jednoho takového almanachu Ken Smith.

Doplňuje ho i nakladatelka Joanna C. Lee. "Tyto knihy pak opět zakázal letos čínský prezident Si. Předpovědi, které v nich jsou, totiž považuje za pověry.“

Číňané jsou ale v obcházení zákonů vynalézaví. Nemohou-li tyto knihy kupovat v kamenných knihkupectvích, začali využívat internet a kupovat si elektronické verze těchto horoskopů a předpovědí.

Podle nakladatelů podpoří zákaz kopírování knih

Samozřejmě nešťastní jsou jak nakladatelé, jelikož jim tak klesla tržba za papírové verze, tak i sami čínští astrologové a mistři feng shui. Navíc se prý teď jejich knihy kopírují a prodávají na černém trhu za nižší ceny než originály, čímž nakladatelstvím unikají tržby ještě mnohem víc.

Například almanach Tong Sing, vydaný zmiňovanými Kenem Smithem a Joannou C. Lee, říká, že dnešní den je dobrý pro modlitby, bohoslužby, svatby, začátek byznysu, pohřby nebo i pro nákup dobytka.

Vyhnout bychom se naopak podle hvězd měli renovacím kuchyní, kamen a záchodů a pokrývačským pracím. Zítřek prý zase nepřeje návštěvě kadeřníka a kosmetiky.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme