Bez elektřiny je ve Slovinsku ještě asi 50 tisíc domácností, pomáhají jim hasiči z Česka

Energetici ve Slovinsku se snaží obnovit dodávky elektřiny. Kvůli sněhové kalamitě a mrazům jsou bez proudu desetitisíce domácností. Alespoň částečně dodávky pomáhají obnovit i záchranářské týmy z Německa, Rakouska a Česka. Problémy působní špatné počasí i v dopravě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obnovit dodávky elektřiny pomáhá ve Slovinsku i šestičlenný tým hasičů z Ostravy

Obnovit dodávky elektřiny pomáhá ve Slovinsku i šestičlenný tým hasičů z Ostravy | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Hasiči z Moravskoslezkého kraje působí v nejhůř postiženém městě Postojná. Spolu s nimi je tam i zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek.

„Počet domácností, do kterých dodává naše elektrocentrála elektrický proud, odhaduji na desítky, jedná se o stovky lidí,“ popisuje velitel jednotky hasičů Richard Franc.

Dodávky elektřiny z českého agregátu jsou pro Postojnou nepostradatelné.

„Jsou tady objekty zvláštního významu jako je policejní stanice, štáb civilní ochrany a vysílač provozovatele mobilní sítě,“ dodává Franc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Slovinsku natáčel zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek

Jedním z objektů, které jsou na dodávkách elektřiny závislé je i místní pekárna, která zásobuje město i jeho široké okolí.

„Elektrocentrála z České republiky je pro nás zcela klíčová, bez ní bychom museli práci zastavit,“ říká ředitel pekárny Tomáš Čeriboj.

Ostravští záchranáři zůstanou na místě, dokud to bude potřeba. Nejdříve odjedou za deset dní.

Problémy v dopravě

Kromě energetiky působí současné špatné počasí problémy i v dopravě, hlavně na železnici. Na nádraží v Postojné jsou návěstí obtěžkána metráky ledu, výhybky jsou jako zalité ve skle a z trakčního vedení visí v délce mnoha kilometrů půlmetrové závěsy ledových rampouchů.

„Niko neví, kyd vlaky zase pojedou. Jezdívám každý den z Cerkvenice. Teď musím autobusem a sem pro mě přijedou příbuzní,“ popisuje své cestovní peripetie mladá žena.

Seznam uzavřených tratí je stále dlouhý. Na mnoha místech nahrazují vlakové spoje autobusy.


Zvětšit mapu

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme