Firma Baťa posiluje továrnu na Slovácku. Chybí ale odborníci

Baťova továrna v Dolním Němčí na Slovácku opět ožívá. Obuvnická firma tam chce vrátit velkou část výroby, na východ ji přesunula na přelomu tisíciletí kvůli snižování nákladů. Továrna v malé obci je jedinou pobočkou v Evropě. Desítkám lidí dává naději na nová pracovní místa. Skutečných odborníků je ale málo a firma si musí zaměstnance zaškolovat sama.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uvidíte nejen běžné boty, ale také třeba obuv vyrobenou z lidských vlasů

Uvidíte nejen běžné boty, ale také třeba obuv vyrobenou z lidských vlasů | Foto: Baťův institut

Jaroslav Jurča šije boty už sedm let. Práce pro každého to podle něj není: „Musí být hlavně zručnost, jde to těžko. Jde to naučit, ale člověk musí být šikovný. Když není šikovný, tak to prostě nejde. To se ukáže třeba po měsíci, po dvou.“

Náborem nových sil prošla úspěšně například Anna Popelková, která předtím pracovala jako malířka skla. V regionu ale obecně moc pracovních nabídek není.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Roman Verner

„Měla jsem v ruce jenom štětec, teďka bohužel už mám mašinu a musím šít boty. Je to dobrá volba a jsem tomu ráda. Sice je to zcela o něčem jiném, malovat sklo a šít boty, ale jsem tomu velice ráda,“ vysvětluje.

V roce 2009 se odliv zakázek na východ projevil nejdrtivěji, o práci přišlo devadesát lidí. Evropská centrála teď plánuje, že by v budoucnu mohlo Dolní Němčí produkovat až milion párů obuvi ročně. K tomu se ale musí dopracovat postupným navyšováním výroby.

„Rekrutujeme pracovníky na spodkovou dílnu, protože chceme našim dodavatelům garantovat kvalitu, kterou můžeme zajistit jenom tím, že ty věci vyrábíme sami. Zavádíme tady minivýrobu, kde budeme dělat krátké série,“ přibližuje ředitel továrny František Bělíček.

Pokud se oživí maloobchod v Evropě, mohlo by do konce příštího roku přibýt v baťovské továrně asi čtyřicet lidí.


Zvětšit mapu

Roman Verner Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme