ŘSD začalo vyvlastňovat pozemky potřebné pro obchvat Olbramovic

Olbramovice na Benešovsku se snad konečně dočkají obchvatu, který by měl vyřešit složitou dopravní situaci v obci. Tu doslova rozděluje na dvě poloviny hlavní tah mezi Prahou a Táborem a denně přes ní projede kolem 20 tisíc vozidel. Ředitelství silnic a dálnic o výkupu pozemků potřebných pro obchvat neúspěšně vyjednávalo od roku 2005, teď to ale vypadá, že se ledy pohnuly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest v Olbramovicích na Benešovsku

Protest v Olbramovicích na Benešovsku | Foto: Jana Huzilová | Zdroj: Český rozhlas

Nedočkavý řidič právě předjíždí přes plnou čáru autobus a další osobní auto, bez ohledu na přechod, po kterém se často pohybují děti.

To je běžný obrázek z Olbramovic. Proto založili Vladimír Skalák a Jindřich Budil sdružení, které se snaží urychlit výstavbu obchvatu obce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olbramovice by se konečně mohly dočkat obchvatu obce. Podrobnosti zjišťovala Věra Hájková

Vše zatím vázlo na výkupu pozemků. S majiteli, kde nedošlo ani po několika letech k dohodě o prodeji, zahájilo v lednu Ředitelství silnic a dálnic vyvlastňování. Potvrzuje to mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

„Vzhledem k tomu, že více než polovina vlastníků potřebných pozemků s prodejem nesouhlasí z důvodu nízké výkupní ceny, je nezbytné postupovat podle zákona a pozemky vyvlastnit. Lhůta stanovené pro zahájení vyvlastňovacího řízení doběhly koncem loňského roku,“ upřesnila mluvčí.

Některým lidem vadila nízká výkupní cena, dalším to, že jim obchvat přiblíží dopravu k jejich domům. Někteří majitelé na poslední chvíli prodej přislíbili a nyní se připravují smlouvy k podpisu.

Obchvatu se nemůže dočkat většina obyvatel obce a také ředitelka školy Květa Havlíková. „Používáme vestičky používáme terčíky na zastavování dopravy. Ale jde-li nějaký jednotlivý žáček přes silnici, tak je to docela velké riziko, a vůbec se nedivím rodičům, že z toho mají strach,“ říká.

Stavět by se mohlo začít za rok

Obchvat by také konečně vyřešil nebezpečné místo před obcí. Takzvaná zatáčka smrti je plná pomníčků a podle zástupce vedoucího dopravního inspektorátu v Benešově Ludvíka Merty je to vůbec jedno z nejhorších a nejtragičtějších míst Benešovska.

„Bohužel v tomto úseku jsou to spíš těžké nehody a nehody s oběťmi na životech, protože většinou se vozidla střetnou v protisměru a následky jsou velmi razantní,“ připomíná Merta.

Ředitelství silnic a dálnic chce začít se stavbou obchvatu ve druhém čtvrtletí roku 2015. Stavba má přijít na 540 milionů korun.

Nebezpečný úsek silnice u Olbramovic | Foto: Michal Jindra

Věra Hájková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme