Policie může stíhat exprimátora Svobodu. Sněmovna ho zbavila poslanecké imunity

Poslanecká sněmovna dnes vydala bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) k trestnímu stíhání. Policie stíhá exprimátora společně s dalšími radními kvůli městské kartě Opencard. Podle Svobody je obvinění nesmyslné, své vydání ale podporuje, aby se mohl před soudem obhájit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Primátor Bohuslav Svoboda vystoupil po zasedání grémia pražské ODS na mimořádné tiskové konferenci k situaci v koalici na pražském magistrátu

Primátor Bohuslav Svoboda vystoupil po zasedání grémia pražské ODS na mimořádné tiskové konferenci k situaci v koalici na pražském magistrátu | Zdroj: ČTK

Pro vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu z ODS k trestnímu stíhání hlasovalo dnes 101 ze 175 přítomných poslanců, proti bylo 55.

Vydat exprimátora doporučil v lednu mandátový a imunitní výbor sněmovny. Poslanci o tom jednali už včera do pozdních večerních hodin, nakonec ale nerozhodli. Debatu však uzavřeli a dnes o vydání hlasovali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sněmovna vydala Bohuslava Svobodu k trestnímu stíhání v kauze Opencard. Pražský exprimátor byl hostem Polední publicistiky na Radiožurnálu.

Pro byli všichni poslanci z hnutí ANO, Úsvitu a KSČM a většina sociálních demokratů. Proti bylo 55 poslanců z ODS, TOP 09, KDU-ČSL a část z ČSSD.

Sám Bohuslav Svoboda hlasoval pro své vydání. Podle něj jde o politickou kauzu, kterou musí objasnit nezávislý soud. „Jsem přesvědčen, že žaloba je naprosto nesmyslná, že je na politické zadání,“ zdůraznil.

Radiožurnálu řekl, že kvůli Opencard mu neznámí lidé vyhrožovali už dřív. „Vychází to vlastně z okamžiku, kdy jsme začali řešit problematiku dopravního podniku, těch velkých problematických zakázek. Už tehdy jsem dostal varování, že skončím špatně, že skončím u soudu. Přichází v podobě telefonátů, nebo vzkazu přes někoho, kdo to myslí dobře,“ popsal.

Polčák rezignoval po vydání Svobody na post místopředsedy imunitního výboru

Číst článek

Pražský exprimátor stejně jako další radní čelí podezření z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve spolupachatelství.

Obvinění se týká zakázky, kterou v roce 2012 získala firma Haguess. Radní tehdy souhlasili s tím, že město s hlavním dodavatelem Opencard uzavře dvě nové smlouvy na podporu systému celkem za zhruba 74 milionů korun.

Město firmu Haguess vybralo v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, podle vyšetřovatelů ale mělo vypsat otevřenou soutěž. Tím, že tak radní neučinili, prý městu způsobili škodu zhruba 25 milionů.

Kauza opencard | Foto: Český rozhlas

'Odvraceli jsme hrozbu daleko větší ztráty'

Obvinění vinu popírají. Smluvní vztahy byly podle členů rady špatně nastavené už předchozím vedením Prahy, kdy byl primátorem Pavel Bém (ODS).

„My jsme Prahu nepoškodili, jednali jsme na základě odborných expertíz. Existuje nahrávka ze zasedání, kde jsme hlasovali, kde se na všechny problematické věci ptám a na všechno jsme dostali odpověď. Od právního odboru, od externích odborníků. Že jediné možné řešení je to, které jsme přijali,“ uvedl Bohuslav Svoboda.

„Jinak by 850 milionů, které byly investovány do Opencard, vyletělo oknem. A druhý den by si Pražané museli koupit nějaký papírový lísteček, který bychom museli natisknout. My jsme tedy odvraceli hrozbu daleko větší ztráty,“ dodal.

V tomto volebním období už sněmovna vydala poslance za hnutí ANO Bronislava Schwarze. Někdejší policista je souzen pro podezření ze zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody.

Věra Pfeifferová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme