Ostrava bude kastrovat toulavé kočky přímo v městském útulku

Ostrava pokračuje v boji proti toulavým kočkám. Mohou totiž přenášet nebezpečné nemoci a také znečišťují výkaly dětská pískoviště. Nově budou tyto malé šelmy kastrovat přímo v ostravském městském útulku, kde pro ně už vybudovali kotce. Dosud tuto službu pro město zajišťovali smluvní veterinární kliniky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kočka

Kočka | Foto: Pavla Kopřivová

První tři kočky v ostravském útulku čekají na zákrok, po kterém se už nebudou množit. Kastrace v útulku provede veterinářka, kterou nedávno městská policie zaměstnala.

„Kočky mohou být v určitých situacích pro člověka nebezpečné, a to zejména z epidemiologického hlediska. V Ostravě je to riziko dáno tím, že se kočky mohou pohybovat v blízkosti různých skládek odpadů, v příměstských částek potom mohou přijít do styku s volně žijícími živočichy a tady je vždycky riziko přenosu infekčních chorob,“ vysvětluje mluvčí městské policie Vladimíra Zychová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak Ostrava řeší problém s toulavými kočkami, zjišťovala reportérka Iva Havlíčková

Každoročně strážníci odchytí zhruba 50 kočičích obyvatelek města. „Určitě jich je víc, než bychom chtěli, nicméně nedá se říct, že by Ostrava byla ohrožena toulavými kočkami nebo že by byly výrazným způsobem přemnožené,“ dodala mluvčí.

Na problémy s toulavými kočkami se před časem stěžovali třeba obyvatelé jednoho panelového domu v centru Ostravy.

„Měli jsme tu až čtyři a to kocouři lítali. Někdo brblal, ale teď jsou z toho lidi i smutní, protože Micinka je poslední,“ říká paní Elena, zatímco strakaté kočce servíruje dietní salám. Se sousedem se složila na její kastraci. „To bylo poměrně drahé, protože tam Micinka musela zůstat,“ dodává.

Kočky kastrují také v Třinci

Toulavé kočky pravidelně odchytávají a kastrují také v Třinci. Město o to žádají sami obyvatelé.

„Lidi si věčně stěžují, že je někde hodně koček, poškrábou jim auta, což si myslím, že není pravda, ale neví, co už vymyslet,“ podotkla vedoucí třineckého útulku Anna Adamiecová.

Deset dní po zákroku pak kočky stráví právě v její péči, než se plně zotavené vrátí zpět do ulic města.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme