Anglický park u zámku Strkov prochází revitalizací. Nabídne i naučnou stezku

Anglický park ve Strkově, který na počátku 20. století založil hrabě Harrach, po roce 1948 postupně zpustnul. Areál by ale měl znovu začít sloužit lidem a stát se místem k procházkám, sportu nebo odpočinku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na lánský anglický park navazuje přilehlá obora

Na lánský anglický park navazuje přilehlá obora | Foto: Václav Žmolík | Zdroj: Český rozhlas

„Zámecký park byl v majetku pozemkového fondu. Nám se ho podařilo získat zhruba před čtyřmi nebo pěti lety. Samozřejmě na ten park nikdo 40 let nešáhl. Vlastní park má rozlohu pěti hektarů, ale my všichni, kteří jsme mladší, jsme pouze viděli tu jednu malou louku a já jsem pořád hledal, kde těch pět hektarů je,“ popisuje Jiří Šimánek, starosta Plané nad Lužnicí, jejíž je Strkov částí.

90 procent nákladů na záchranu parku pokryje dotace ministerstva životního prostředí. Obnova tohoto dlouhá léta opomíjeného místa skončí letos. Součástí parku bude i naučná stezka o přírodních zajímavostech.

„Skutečně se ten park mění. Myslím, že ze starousedlíků už by ho nikdo nepoznal. Ten park se otevřel, navazuje na lipovou alej, která je zhruba přes tisíc metrů dlouhá. Jsou to vlastně místa, která patřila k zámku na Strkově. To všechno patřilo k panství Harrachů, kteří v Plané měli letní sídlo,“ dodává Šimánek.


Zvětšit mapu

Jan Kopřiva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme