Řidiči zapomínají na nové dálniční známky, na Ústecku jich policisté za hodinu přistihli šest

Policisté se více zaměřují na kontroly dálničních známek. Už pět dní musí mít řidiči vylepené nové kupony, během jedné hodiny přesto nachytali policisté na sjezdu z dálnice v Ústí nad Labem šest vozidel bez platné známky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté kontrolovali řidiče u sjezdu na ústecké Trmice

Policisté kontrolovali řidiče u sjezdu na ústecké Trmice | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

Policista Jan Čapík stojí na 69. kilometru u sjezdu na ústecké Trmice. Spolu s kolegy u označeného místa zpomalují vozidla tak, aby si mohli prohlédnout dálniční známku.

„Je to dopravní akce zaměřená na zádržné systémy a dále se zaměřujeme na kontrolu dálničních známek. V některých případech se i zastaví vozidlo, pokud je okno špinavé nebo není dobře vidět dovnitř, ale většinou tady není takový provoz, abychom způsobili nějaký kolaps,“ popisuje policista.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolu s policisty se vydal na kontrolu dálničních známek i reportér Jan Bachorík

Řidič Pavel, který jel z Mostu na novou známku zapomněl. „Úplně mi to vypadlo. Jezdím po dálnici každý den,“ vysvětluje.

Podobné to bylo i u motoristy Jiřího, který přijel do Ústí nad Labem z Teplic. „Spoléhal jsem na to, že ji koupím na konci ledna. Bohužel dneska mi to nedošlo, že už je po lednu,“ kál se přistižený šofér.

Za jeho prohřešek mu hrozila pokuta až 5000 korun, policisté ale tentokrát byli shovívaví. „Dostal jsem 500 korun, to se ještě dá,“ odechl si pan Jiří.

Jak upozorňuje policista Jan Čapík, pokutu může řidič dostat nejen v případě, že dálniční známku vůbec nemá. „V zákoně se říká, že pokud není známka vylepená, nebo k ní není platný kontrolní útržek anebo je tam vylepení stará, tak sankce je tam pořád stejná do pěti tisíc korun.“

Roční dálniční známka pro osobní automobil stojí 1500 korun, měsíční vyjde na 440 a desetidenní na 330 korun.

Martin Hromádka, Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme