Olympijské hry v Soči budou nejdražší a nejhlídanější v historii

V Soči v pátek vzplane olympijský oheň a začnou nejdražší olympijské hry v historii. O 98 medailových sad bude po šestnáct dnů bojovat na šest tisíc sportovců z rekordního počtu 88 zemí. Češi mají šanci minimálně zopakovat medailovou sbírku z Vancouveru, kde získali šest medailí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské hry v Soči budou nejdražší v historii

Olympijské hry v Soči budou nejdražší v historii | Zdroj: Reuters

Dvaadvacátý zimní sportovní svátek pod pěti kruhy se uskuteční poprvé v subtropickém pásu, přesto by s nedostatkem sněhu neměl mít problém. Víc než počasí tak obavy vzbuzují hrozby teroristů, protesty vyvolává homofobní zákon i nepříliš citlivé zásahy do přírody.

Když v roce 2007 Soči získalo pořadatelství her, v regionu v podstatě žádné středisko zimních sportů neexistovalo. Rusové pod dohledem prezidenta Vladimira Putina investovali v přepočtu bilion korun, čímž překonali i megalomanské hry v Pekingu 2008.

Stavěla se sportoviště, mosty, tunely, železnice i hotely, které jsou připraveny přivítat na čtyřicet tisíc hostů. Poslední práce se v přímořské části v Soči i v horské oblasti Krasnaja Poljana dokončují ještě těsně před pátečním zahájením.

Biatlonistu Šlesingra pobouřilo trávení psů, ale jinak je v Soči spokojený

Číst článek

Hry budou nejen nejdražší, ale také nejlépe střežené. Kvůli teroristickým hrozbám má bezpečnost přímo v dějišti her hlídat na čtyřicet tisíc příslušníků policie a armády. Nasazeny budou speciální radary a sonary, bezpilotní letouny, hlídkové čluny a roboty. Výhrůžky dostalo několik olympijských výborů, ale sportovci doufají, že k jejich naplnění nedojde.

Hry v Soči si vysloužily mezinárodní kritiku kvůli ruskému zákazu "propagandy homosexuality". Nepřijede například americký prezident Barack Obama a někteří jeho evropští kolegové, což odsoudil Thomas Bach, šéf Mezinárodního olympijského výboru, podle nějž není správné na úkor sportovců získávat politické body.

Naděje vzbuzuje dravé mládí na prkně

V dějišti her už je podstatná část české výpravy, která bude mít celkem 88 sportovců, včetně medailistů z Vancouveru - rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, běžce na lyžích Lukáše Bauera a slalomářky Šárky Strachové. Ti všichni by chtěli v Soči znovu vystoupit na medailové stupně.

Pozornost ale není upřena jen na osvědčené hvězdy, Česku od Vancouveru vyrostly přinejmenším čtyři nové.

Snowboardcrossařka Eva Samková, freestylistka Šárka Pančochová i slalomářka Ester Ledecká už v této sezoně okusily, jak chutná triumf ve Světovém poháru. Na biatlonových tratích už od loňska září Gabriela Soukalová. Tradičně velkou pozornost fanoušků přiláká hokejový turnaj.

První sportovní boje začnou už ve čtvrtek kvalifikacemi snowboardového slopestylu, lyžařské jízdy v boulích a novinkou v podobě krasobruslařské soutěže družstev. Oheň, který už dorazil do Soči, bude slavnostně zapálen v pátek symbolicky ve 20:14 místního času.

ČTK, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme