VZP bude stát péče o pojištěnce v průměru o tisícovku víc než loni

Všeobecná zdravotní pojišťovna dá letos na péči o jednoho pojištěnce v průměru skoro o tisíc korun víc než vloni. Konkrétně se zvýší náklady v ambulancích, nemocnicích nebo lázních. Naopak na předepisované léky dá pojišťovna peněz méně. V roce 2013 uspořila největší zdravotní pojišťovna v zemi celkem 1 miliardu a 300 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Všeobecná zdravotní pojišťovna | Foto: Tomáš Adamec

Náklady na zdravotní péči podle ředitele VZP Zdeňka Kabátka rostou, týká se to hlavně onkologicky a chronicky nemocných pacientů.

“Všeobecná zdravotní pojišťovna je v rámci svého zdravotně-pojistného plánu připravena tento růst akceptovat a je připravena hledat další nástroje pro to, aby dokázala přes tento růst nákladů zůstat ekonomicky stabilní,“ říká šéf VZP.

Pojišťovna navýší náklady na pojištěnce díky úhradové vyhlášce, která počítá se zvýšením příjmů o 10 miliard korun z výběru pojistného a zvýšením plateb za státní pojištěnce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výdaje na zdravotní péči komentoval na Radiožurnálu Ondřej Dostál, právník Platformy zdravotních pojištěnců

Nový ministr zdravotnictví, sociální demokrat Svatopluk Němeček navrhuje aktuálně odkoupit pohledávky zdravotních pojišťoven. I když zatím jeho plán naráží u ministra financí Andreje Babiše (ANO), který chce nejdřív prověřit, jestli by zhruba tři a půl miliardy korun bylo vydáno transparentně.

Babiš prohlásil, že účty pojišťoven proteče ročně víc než 200 miliard korun a nikdo neví, kam tyto peníze jdou. Po důslednější kontrole účelnosti vynakládaných prostředků volá i Platforma zdravotních pojištěnců.

„Je zapotřebí ztransparentnit informace o prostředcích, které vydávají zdravotní pojišťovny, ať už jde o zveřejnění smluv a dodatků, tak o větší kontrolu nad jednotlivými transakcemi,“ zdůrazňuje právník platformy Ondřej Dostál a zmiňuje jeden aktuální příklad:

„Teď se třeba rozvinula obrovská debata kolem nákupu některých zdravotnických prostředků do nemocnic, kdy se zdá, že zdravotní pojišťovna hradí více, někdy podstatně více, než je reálná cena dosažitelná na trhu.“

„A ten rozdíl, kdy tedy nemocnice vykáže hodně a zaplatí dodavateli hodně a dodavatel někomu dává nějaký zpětný bonus, tak to je ztráta. To jsou peníze, které jsme zaplatili z daní, ale které se nepromění nejefektivnějším způsobem v péči o nemocné,“ uvádí Dostál.

mta, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme