Policii nepovede Lessy ani Červíček, nový prezident vzejde z výběrového řízení

Policie bude hledat nového policejního prezidenta. Petr Lessy skončí ve funkci 28. února a o post se už nebude znovu ucházet. Stejně tak ani sesazený Martin Červíček. Od 1. března tak policii dočasně povede současný náměstek Tomáš Tuhý. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD vypíše výběrové řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Červíček a Petr Lessy na tiskové konferenci ministra vnitra k řešení situace ve vedení policie

Martin Červíček a Petr Lessy na tiskové konferenci ministra vnitra k řešení situace ve vedení policie | Zdroj: ČTK

„Dvouvládí ve vedení policejního sboru se už nesmí opakovat," řekl ministr vnitra Milan Chovanec v úvodu tiskové konference. Lessymu i Červíčkovi pak poděkoval za to, že potlačili své osobní ambice a, že v zájmu policie došli k dohodě.

Do doby, než bude na základě výběrového řízení vybrán nový policejní prezident, bude mít vedení policie na starosti náměstek pro vnější službu Tomáš Tuhý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vnímají řešení sporu o vedení policie policejní odbory, přiblížil v Odpoledním Radiožurnálu předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpán.

Lessy potvrdil, že v novém výběrovém řízení už o funkci policejního prezidenta nebude usilovat. Pokud by se na post vrátil, nemohl by podle svých slov bez problémů rozhodovat o personálních otázkách.

„Nikdy, byť by důvody byly sebeobjektivnější, nebude pochopeno, že by se z mé strany nejednalo o jakýsi akt pomsty. Vždycky jsem deklaroval, že mám velký zájem na chodu policie a nechci ohrožovat její působení do budoucna. Proto jsem požádal o odvolání ze služebního místa policejního prezidenta,“ zdůraznil.

Chovanec: Stojím o to, aby Červíček i Lessy byli u policie

Ministr Chovanec řekl, že má eminentní zájem, aby Lessy zůstal u policejního sboru. Na vlastní žádost bude přeřazen do oddělení mezinárodních vztahů. Odtud by měl pokračovat na pozici policejního přidělence na Slovensku.

U policie by měl podle ministra vnitra zůstat i Martin Červíček. „Pro člověka a odborníka tohoto formátu připadá v úvahu pozice krajského ředitele. Zatím není žádná volná, ale uvidíme, jak se začne skládat tým kolem nového policejního prezidenta,“ nastínil.

S Červíčkem se Chovanec dohodl, že nechají doběhnout rozklad, který sesazený šéf policie podal proti svému odvolání.

„Necháme doběhnout rozklad právě z toho důvodu, aby bylo jasně vidět, jestli ten proces, který byl zahájen, byl v pořádku, jestli se politici takto mohou vlamovat do nezávislosti policie,“ řekl k tomu Chovanec.

Předchůdce Chovance Martin Pecina zrušil na začátku ledna rozhodnutí o jmenování Červíčka policejním prezidentem. Ukončil tím policejní dvojvládí, které vzniklo poté, co vrátil loni v prosinci Lessyho do funkce.

Lessy skončil v čele policie kvůli obvinění z pomluvy, někdejší ministr vnitra Jan Kubice ho odvolal v srpnu 2012. Lessy se soudil a Městský soud v Praze nakonec stíhání zastavil jako neoprávněné. Mezitím se vedení policie ujal Červíček.

Odbory: Důležité je, že se policie začne zabývat tím, čím má

Řešení sporu o vedení policie vítají také policejní odbory. „Zásadní věc je ta, že bude vyřešeno dvojvládí nebo vůbec události kolem vedení policie, které nepřinášely dobré světlo jak na policii, tak ani na hlavní protagonisty,“ řekl Radiožurnálu předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpán.

Přiznal, že nepředpokládal, že bude situace vyřešena tak rychle. Uvítal také, že Lessy i Červíček zůstanou u policie.

„Což je důležité vzhledem k jejich dlouholetým zkušenostem. Důležité je také to, že bude dokončeno rozkladové řízení ve věci odvolání pana generála Červíčka. A samozřejmě to, že bude vybrán nový policejní prezident a nové vedení a policie se začne zabývat tím, čím má,“ zdůraznil.

Martin Karlík, bre, Martin Brychta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme