Firma Matragi Design zbourala vilu v památkové zóně. Dostala statisícovou pokutu

Firma Matragi Design, kterou spoluvlastní módní návrhářka Blanka Matragi, zbourala bez povolení vilu v chráněné památkové zóně na Ořechovce. Firma měla povolení k rekonstrukci vily, nesměla ale nijak změnit charakter domu. Odbor památkové péče hlavního města proto Matragi Design stanovil pokutu sto padesát tisíc korun. Proti té se firma odvolala u ministerstva kultury.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Firma návrhářky Matragi zbourala vilu na Ořechovce v ulici Pod vyhlídkou

Firma návrhářky Matragi zbourala vilu na Ořechovce v ulici Pod vyhlídkou | Foto: Filip Jandourek

Stavební úřad Prahy 6 trosky vily zakonzervoval do doby, než s památkáři rozhodne, co může na svém pozemku Matragi postavit.

„Společnost teď bude muset vysvětlit a doložit, jak je možné, že vila byla srovnána se zemí. Zároveň je požadován statický posudek a plán, jak chce stavebník zajistit bezpečnost staveniště proti sesuvu. Společnosti Matragi Design i dodavatelské firmě hrozí postih do výše půl milionu korun,“ uvádí mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši.

V prosinci minulého roku zahájil odbor památkové péče s firmou Blanky Matragi správní řízení a udělil jí pokutu. Podle slov ředitele odboru Jiřího Skalického nebyly dodrženy podmínky závazného stanoviska na rekonstrukci vily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o zbourání pražské vily společností Matragi Design přinesla redaktorka Veronika Štefanová

„Nestává se často, aby byl zbourán dům v památkové zóně bez našeho souhlasu. Přeci jen je potřeba respektovat danou legislativu a daná pravidla. Bohužel se stalo, přispěl k tomu i avizovaný pád stromu na zbytky stavby. Ale podle fotografií ohledání místa bylo jasné, že stavba byla z velké části rozebrána,“ říká Skalický.

S pokutou firma Matragi Design nesouhlasí a odvolala se proto u ministerstva kultury.

„Stavba měla být dodána na klíč. K tomu pochybení došlo na straně stavební firmy, která postupovala v rozporu se stavebním povolením i smlouvou a na základě toho jsme s ní ukončili spolupráci,“ nechal se slyšet právní zástupce Matragi Design Jiří Kokeš.

Jiří Vaněček, jednatel stavební firmy České stavitelství, která rekonstrukci i bourání vily prováděla, se v tuto chvíli nechce ke kauze nijak vyjadřovat.

Firma Matragi Design už předložila nový stavební projekt. „Byla předložená nová dokumentace, která částečně vycházela z té staré. Museli jsme ale konstatovat, že tady oproti té původní vilce dochází k nárůstu hmoty, kterou jsme vyhodnotili jako nepřijatelnou,“ vysvětluje Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu.

Poslední slovo bude mít odbor památkové péče hlavního města. Musí ale počkat na závěr odvolacího řízení na ministerstvu kultury.

Módní návrhářka Blanka Matragi | Foto: Alžběta Švarcová

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme