Americký velvyslanec v Rusku McFaul končí ve funkci už po dvou letech

Rusko po olympijských hrách opustí americký velvyslanec Michael McFaul. Rusové ho znají nejen jako diplomata konkurenční velmoci, ale také jako skvělého hostitele večírků a neúnavného bloggera. McFaul ovšem v Moskvě pobyl jen dva roky, což je na velvyslance neobvyklé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký velvyslanec v Rusku Michael McFaul přijíždí na ruské ministerstvo zahraničí vysvětloval aktivity diplomata Fogela

Americký velvyslanec v Rusku Michael McFaul přijíždí na ruské ministerstvo zahraničí vysvětloval aktivity diplomata Fogela | Zdroj: Reuters

Velvyslanec McFaul není typickým diplomatem. Nepochází z diplomatického prostředí. Je to profesor politických věd na prestižní Stanfordské univerzitě. Rusové si ho oblíbili do značné míry kvůli jeho stylu, nikoli politickým názorům, ty spíš budily kontroverze.

McFaul rád pořádal různé oslavy, taneční a jiné večírky. Netajil se podporou ruské opozice. Velmi často cestoval po Rusku, setkával se s obyčejnými lidmi. Proto byl také v celém diplomatickém sboru velmi výraznou postavou.

Je to také autor slavné myšlenky restartu americko-ruských vztahů, která se příliš neujala. Za jeho velvyslanecké éry se tyto vztahy naopak spíš zhoršovaly.

Přehrát

00:00 / 00:00

O předčasném návratu amerického velvyslanec Michaela McFaula z Ruska mluvil na Radiožurnálu zahraniční zpravodaj ČRo Martin Dorazín

McFaul je také bloggerem, se svou ruskou misí se velmi stylově rozloučil posledním zápisem na Twitteru, kde píše, že po pěti letech v administrativě Baracka Obamy, z toho dvou v Rusku, se vrací domů a bude se mu stýskat. Ruské ministerstvo zahraničí mu popřálo vše nejlepší do budoucna rovněž na Twitteru.

Michael McFaul působil po boku amerického prezidenta Baracka Obamy jako jeho poradce pro otázky národní bezpečnosti, tedy na velmi důležitém postu. Jeho post ale rozhodně nebyl odměnou za pomoc v prezidentské kampani. USA by do Ruska rozhodně neposlaly nezkušeného diplomata.

Rusko je McFaulovou doménou, vědeckou i osobní. Poprvé tam byl v 80. letech na stáži na Leningradské univerzitě jako aspirant Oxfordu. Potom dva roky pracoval v Carnegie Hall centru v Moskvě, kde se seznámil s ruskou politickou scénou, a v Puškinově institutu.

Oficiální důvody jsou rodinné

Oficiálně jej k návratu domů přiměly rodinné důvody. V rozhovoru pro agenturu Interfax řekl, za tím nejsou absolutně žádné politické motivy. Nicméně klasický diplomat nikdy neřekne, co si myslí.

Za jeho odchodem jsou spíše jiné faktory. McFaul nebyl člověkem bez chyb, byl velmi společenský. Sám připouští, že si příliš často otvíral ústa a neudržel jazyk za zuby, hlavně právě na Twitteru.

A podle Baracka Obamy, který v létě prohlásil, že bude potřeba něco změnit v neustále se zhoršujících rusko-amerických vztazích, udělal chyby například v Sýrii, v případu Snowden, v případu Íránu. Všechny tyto oblasti byly vítězstvím ruské diplomacie, a proto se zřejmě americký prezident rozhodl velvyslance vyměnit.

Martin Dorazín, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme