Plán cest poslanců zahrnuje i exotické destinace. Rozhodne organizační výbor

Čeští poslaci předkládají návrhy svých zahraničních cest. A nechybějí mezi nimi ani exotické destinace, kde chtějí zákonodárci posílit zejména ekonomické vazby. Brzy se plánem jejich cest bude zabývat organizační výbor sněmovny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna pořádá den otevřených dveřích

Poslanecká sněmovna pořádá den otevřených dveřích | Foto: Tomáš Adamec

Barma, Senegal nebo Nepál – to je prý skutečně plán většiny poslanců zahraničního výboru. O peníze na tyto cesty bude žádat za všechny předseda tohoto výboru Karel Schwarzenberg z TOP 09:

„Oprávněně potřebujeme obnovit vztahy v západní Africe, ty v posledních letech byly trošku zanedbávána. Indie je pro nás také veledůležitý trh. Barma se teď otevírá a měli bychom to jako každý stát využít, abychom tam také zakotvili.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O zahraničních cestách zákonodárců mluvila Lenka Jansová

Karel Schwarzenberg řekl, že se teprve uvidí, kolik peněz na cesty bude. Poslanci můžou navrhnout buď více levnějších destinací, nebo méně dražších. Zahraniční výbor chce také navštívit Polsko a Německo:

„Nejdůležitější partner je pro nás Německo – hospodářsky. Polsko je největší země ve V4. Máme spoustu společných zájmů,“ připomněl Karel Schwarzenberg.

Organizační výbor není klasickým legislativním výborem, ale má charakter kolektivního vedení Sněmovny s doporučujícími a koordinačními pravomocemi. Hlavním úkolem organizačního výboru je doporučovat předsedovi Sněmovny program jednání. Předsedou organizačního výboru je ze své funkce předseda Poslanecké sněmovny, místopředsedy jsou všichni místopředsedové Poslanecké sněmovny.
Pramen: Poslanecká sněmovna

Podpora exportu do Latinské Ameriky a Afriky

Při prosazování zahraničních cest se pořád mluví o ekonomických zájmech. Hospodářský výbor chce vycestovat do Brazílie. Předseda tohoto výboru z hnutí ANO Ivan Pilný říká, že se nemůžeme orientovat jenom na Evropskou unii včetně Německa, ale musíme vyrážet i jinam.

Podle něj by se měl podpořit export do Latinské Ameriky nebo Afriky. Těžko říct, jestli ho budou poslanci podporovat, až bude v Brazílii mistrovství světa ve fotbale. Ivan Pilný ale ujistil, že nechce, aby se z výboru stala cestovní kancelář.

Kontrolní výbor chce navštívit Moldavsko, Portugalsko, Slovensko a Rakousko. Výbor pro bezpečnost navrhuje cestu do Izraele a výbor pro obranu do Koreje.

Rozhodovat bude organizační výbor

O zahraničních cestách se mělo jednat na organizačním výboru už dnes. Jeho předseda Jan Hamáček vysvětlil, že místopředseda Vojtěch Filip z KSČM, který má zahraniční cesty na starosti, potřebuje víc času:

„Jedná se všemi výbory, jedná i s ministerstvem zahraničí a se Senátem, aby tam byla dostatečná koordinace. Každý záměr cesty musí být odůvodněn. To znamená, že si nejprve vyslechnu to znamená, nejprve se vyslechnu odůvodnění všech žádostí a pak zaujmu nějaké stanovisko.“

Za týden by tedy měl organizační výbor zahraniční cesty projednat a rozhodne asi ještě později. Sněmovna má na ně pro letošek asi 30 milionů korun.

Z toho se ale platí také účast poslanců ve stálých delegacích, oficiální návštěvy vedení sněmovny a přijímání zahraničních návštěv.

Lenka Jansová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme